ĐULIJANI ZA VARŠAVSKI LIST: Putin je Klintona i Obamu tjerao u ćošak kad je htio, sa Rusima mora oštro!

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, bliski saradnik novog predsjednika SAD, izjavio je da nova američka administracija Donalda Trampa mora sa Rusijom  voditi oštru politiku, sa pozicije sile.

– Moramo da vodimo oštru politiku protiv (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. Obama je napravio grešku što se povukao iz projekta nuklearnog štita u Poljskoj i Češkoj. To je jedna od najvećih grešaka posljednjih 20-30 godina. Tim prije što u zamjenu nismo dobili ništa. Bivši predsednici Bil Klinton i Barak Obama postali su političari koje Putin može da satjeruje u ćošak kako mu se prohtije – kazao je Đulijani tokom posjete Varšavi u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Žečpospolita.

Đulijani je podsjetio da je tako bilo u pitanju Krima i Sirije i da zato sljedeći američki predsednik mora sa Rusijom da razgovara s pozicije sile, a da nema govora o resetovanju odnosa sa Moskvom. – Ne mislim da se može govoriti o resetovanju. Moramo sa Putinom da pregovaramo o onim pitanjima gdje će se on ponašati racionalno i da ne pregovaramo o onima gdje neće biti umjeren – rekao je Đulijani.

Bivši gradonačelnik kome je nuđena funkcija šefa Stejt depratmenta u Trampovoj administraciji rekao je poljskom listu da sankcije protiv Rusije SAD može da ukine samo ako se normalizuje situacija u Ukrajini. – U suprotnom bi izgubili kredibilitet – poručio je nekadašnji gradonačelnik Njujorka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj