ERDOGANU NE VJERUJU! Putin šalje grupu ruskih operativaca u Tursku!

Na sastanku koji je predsjednik Rusije održao sa šefom diplomatije RF Sergejom Lavrovim, direktorom Spoljne obavještajne službe Sergejom Nariškinom i direktorom Federalne službe bezbjednosti Aleksandrom Borotnikovim o prvim koracima nakon ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova odlučeno je da Moskva pošalji grupu operativaca u Tursku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je večeras da Moskva mora saznati ko stoji iza atentata na ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova. “Ruski istražni komitet je već pokrenuo istragu o atentatu. Naređeno je formiranje radne grupe koja će otići u Ankaru i sa turskim partnerima istraživati ovaj zločin”, rekao je Putin na sastanku u Kremlju, prenosi agencija Tass.

Prema njegovim riječima, taj dogovor je postignut tokom telefonskog razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. “Moramo da saznamo ko stoji iza tog atentata”, rekao je šef ruske države. Kako prenosi Rojters, Putin je rekao da želi nove garancije od Turske o bezbjednosti ruskih diplomata, ali je naredio i ruskim ambasadama u svijetu da pojačaju mjere sigurnosti. Putin je ocijenio da je ubistvo ambasadora provokacija, koja ima za cilj da pokvari odnose Rusije i Turske i poremeti razgovore o budućnosti Sirije, navodi Rojters.

Očigledno je kako Vladimir Putin ipak ne vjeruje Erdoganu na riječ, no još je očiglednije da turski predsjednik, koji je satjeran u ćošak više Putinu ne može kazati ne. Bez problema je pristao da ruski obavještajci prečešljaju ako treba cijelu Tursku. Gdje se izgubio turski ‘suverenitet’ zbog kojeg su Turci oborili ruski borbeni avion pitanje je koje visi nad glavama mnogih istraživača, analitičara i novinara.

Ubica ambasadora nije “Gulenista”, već “Erdoganovac”?

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija ubice ruskog ambasadora u društvu članova partije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Iako je iz medija, koji su gotovo bez izuzetka pod kontrolom vlasti, navedeno da je Mevlut Altntaš bio pripadnik pokreta prognanog Fetulaha Gulena, fotografija koju su objavili prokurdski akvitisti svjedoči drugačije.

Pored toga što je Altntaš, rođen 1994. godine bio pripadnik turske policije, prema fotografiji koja je objavljena može se izvući zaključak da je bio bar simpatizer vladajuće partije AKP. Altntaš se na fotografiji nalazi u društvu članova partije, između velikih panoa sa likovima Redžepa Tajipa Erdogana i Ahmeta Davutoglua.

Naravno, turske vlasti su ekspresno uklonile sporne fotografije sa twittera. Inače, najmnogobrojnije ministarstvo u turskoj Vladi je ono za informisanje, koje ima više uposlenika od Ministarstva odbrane, što indicira da režim u Ankari ništa ne prepušta slučaju.

Na ovom linku nalazila se sporna fotografija:

https://twitter.com/agirecudi/status/810934243006287873/photo/1

Međutim internetom kruži druga fotografija koja ubicu ruskog ambasadora prikazuje u društvu Erdogana. Njena autentičnost još uvijek nije potvrđena.

Poslije je na društvenim mrežama objavljen puni identitet atentatora kao i njegov položaj u policijskim strukturama Turske. Ovo je elektronska lična karta ubice ruskog ambasadora:

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj