NAKON TITA OSTAT ĆE SAMO ARMIJA! CIA-ina dijagnoza iz 70-tih godina: Hrvati nacionalisti, SFRJ kao Velika Srbija!

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila je sredinom mjeseca svoje karte povodom 75. godišnjice obavještajnog kartografskog centra. Karte su urađene u skladu s ključnim svjetskim krizama pa se može vidjeti precizna karta Kube 1962. godine u doba izbijanja raketne krize.

Bivša Jugoslavija postaje sve zanimljivija 1970-ih godina, a posebno je intrigantan izvještaj CIA, objavljen tih godina, koji govori o jačanju decentralizacije i predviđa da zbog toga nije jasna “stabilnost u posttitovskom razdoblju”, prenosi zagrebački “Jutarnji list”.

“Aspiracije Hrvata za samostalnom Hrvatskom glavni su izvor napetosti u jugoslovenskom političkom sistemu”, navodi se. Hrvati su nacionalisti, sa izuzetkom Dalmatinaca koji su bliži jedinstvenoj državi, dodaje se. Posebno je indikativna rečenica koja ističe: “Nakon Titove smrti ostat će samo Armija” govoreći o sve snažnijoj ulozi republika.

I na Sloveniju se gledalo kao na republiku koja je sklona vezama sa Zapadom, ali je premalena za razdor. Hrvatska pak to može, a ključan je argument ekonomski doprinos Hrvatske tadašnjoj federaciji koji je u nesrazmjeri s njenim uticajem.

Za Jugoslaviju se već tada tvrdi da se može definisati kao Velika Srbija, prenosi hrvatski list. Karte SFRJ pojavljuju se od 1981, nakon Titove smrti jer je CIA još 1970. bila svesna da će se Jugoslavija raspasti.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. to je totalna glupost. Svi znamo tko je odgovoran za rat na balkanu a ponasamo se kao da je bio netko na balkonu pa komentira sto je vidio slucajnim pogledom. Odgovornost je na CIA-i koja je to i zakuhala a poslije mozemo vidjeti primjere Iraka ,Libije ,Ukrajine . CIA je bila svjesna da ce se juga raspasti cim je TITO umro jer svi znamo koliko je atentata preživio.

    Reply

Komentiraj