PRELIVANJE SIRIJSKOG SUKOBA U TURSKU! Gradonačelnik Ankare: Napad usmjeren na narušavanje odnosa!

Gradonačelnik Ankare Melih Gokček izjavio je da smrtonosni napad koji je danas izveden na ambasadora Rusije u Turskoj predstavlja pokušaj narušavanja odnosa između Rusije i Turske. Gokček je to rekao novinarima ispred bolnice u koju je prebačen ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov, nakon što je pogođen mecima iz pištolja na otvaranju izložbe fotografija “Rusija očima Turaka” u galeriji u Ankari, javlja Rojters.

Sputnjik ukazuje da je do napada došlo samo dan prije najavljenog putovanja šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua u Moskvu, gdje bi sa ruskim i iranskim kolegom trebalo da razgovara o Siriji. Napad je izveden poslije višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji, pri čemu demonstranti optužuju Moskvu za kršenje ljudskih prava u Halepu, iako Moskva i Ankara sada blisko sarađuju u evakuaciji građana iz tog sirijskog grada, navodi AFP.

Rojters ocijenjuje da napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika “prelivanja” sirijskog sukoba u Tursku, podsjećajući da su odnosi između Moskve i Ankare odavno zategnuti zbog sirijskog sukoba, u kojem podržavaju suprotstavljene strane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj