‘TURKIZACIJA’ MANJEG ENTITETA: Zabranjeno točenje alkohola na javnim skupovima u RS-u!

Sarajevo je pripremilo bogat četvoročasovni program, planiraju da zatvore glavnu saobraćajnicu u srcu Sarajeva na Trgu Bosne i Hercegovine i da uz koncert Dine Merlina, slave do ranih jutarnjih časova, izvještava RTRS, ali uz ciničnu opasku kako će slavlje proteći uz šerijatska pravila jer su gradske vlasti zabranile prodaju i točenje alkohola.

 „Istovremeno sarajevske gradske vlasti su zabranile točenje alkohola. I sve to pravdaju Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo, koji zabranjuje točenje i nekontrolisanu prodaju alkohola na otovorenom. Ipak, mnogi kažu da ovim potezom sarajevske vlasti na mala vrata uvode šerijat“, izvještava RTRS.

Zbilja, u Zakonu o javnom okupljanju propisana je zabrana točenja i prodaja alkohola na javnim skupovima, ali identična zakonska restrikcija postoji i u zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske!

„Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

a) učestvuje u javnom skupu i nosi predmete pogodne za nanošenje povreda i

 unosi alkoholna pića (član 17. stav 1)…”

alt

Zakon o javnom okupljanju je na snazi od 2008. godine, a potpisao ga je tadašnji predsjednik Narodne skupštine RS-a, a današnji gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić.  Stoga, ako bismo slijedili logiku RTRS-a, zaključak koji se nedvojbeno nameće da je u Banjoj Luci, ali i cijeloj Republici Srpskoj, Dodikova vlast još prije osam godina nametnula šerijat.

Identične restrikcije o zabrani točenju alkohola ugrađene su i u zakone o javnom okupljanju u Srbiji, Hrvatskoj Sloveniji, kao i u većini evropskih država.  Očito da je val ‘islamizacije i tihog uvođenja šerijata’, pored Sarajeva i Republike Srpske,  zahvatio i cijelu Evropu. Jedino ostaje nejasno zašto su samo u slučaju glavnog grada BiH RTRS i “borci za sekularizam” našli za shodno da zbog prostog poštivanja zakonskih odredbi o točenju alkohola dignu uzbunu zbog navodne prohibicije i tihog uvođenja vjerskih zakona.

Sa druge strane, sve prisniji Dodikovi odnosi sa turskom administracijom i najavljeno otvaranje počasnog konzulata Turske u Banjoj Luci daju građanima za pravo da sumnjaju da li se provodi tiha ‘turkizacija’ manjeg bh. entiteta kroz ulazak turskog kapitala i agresivnijeg političkog uticaja, koji Dodiku očito idu u prilog. Da li će RS ostati posljednji bastion Erdoganove politike u Evropi?

 

(Global CIR/byka.com)

Komentiraj