UVODE DODIKA U DRŽAVNU VLAST? ‘Odmetnuta četvorka’ SDA planira formirati svoj klub sa sedam poslanika?

Četiri poslanika SDA koja su nedavno napustila klub ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH razmišljaju o formiranju svoga kluba, u koji bi pozvali još tri poslanika iz manjih partija, čime bi postali dominantna snaga odlučivanja u krovnoj instituciji zakonodavne vlasti u BiH!

Na ovaj način, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović, imali bi “pravo prvenstva” da zahtijevaju novi izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara te smjenu člana Kolegija Predstavničkog doma. To bi, istovremeno, značilo formiranje nove većine u državi, što bi, opet, izazvalo duboke političke posljedice na nešto više od godinu i po do narednih općih izbora u BiH. Kako saznajemo, ukoliko četvorka odluči da formira novi klub, pozivi da se priključe biće upućeni Zaimu Backoviću (BPS), Jasminu Emriću (ASDA) i Diani Zeleniki (HDZ 1990).

Podsjećamo, i sadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i član Kolegija PD Šefik Džaferović visoki su zvaničnici SDA (potpredsjednici stranke), a ovakav mogući scenarij bio bi svojevrsni, ali po mnogim mišljenjima  zbog zastoja države  i potrebni presedan u funkcioniranju parlamentarne demokratije u BiH.

No, kako god, svi relevantni politički faktori ne kriju da je aktuelna parlamentarna većina u državi, koju predvodi koalicija SDA-HDZ-Savez za promjene, ozbiljno ugrožena, te da će se nešto morati dogoditi, tim prije jer i u SBB-u sve glasnije razmišljaju o raskidu koalicije sa SDA. “Loptica je sada na vrhu SDA da li će htjeti prihvatiti zahtjeve koji se prevashodno odnose na demokratizaciju stranke, način izbora predsjednika, ali i poboljšanje unutrašnjih odnosa, kao i odnosa sa susjednim državama”, pojašnjava za “Nezavisne” jedan od “odmetnute četvorke”, koji je zbog dogovorenog “nenastupanja” u medijima insistirao na anonimnosti.

Kako saznajemo, prva na tapetu bi bila smjena Džaferovića s mjesta člana Kolegija Predstavničkog doma, što bi objeručke podržali u SNSD-u. “Oni mogu već sa tri poslanika osnovati klub, ali ako budu imali sedam, biće ozbiljna politička opcija. Ne znam kako bi se mogla razviti priča između njih i SNSD-a, ali ako pokrenu inicijativu za smjenu Džaferovića, mi ćemo je sigurno podržati”, kaže Milica Marković, poslanik SNSD-a, i dodaje da će o svim eventualnim drugim oblicima saradnje odluku donijeti organi stranke.

Za Jasmina Emrića, poslanika ASDA, ove informacije su nove, iako, kako kaže, nezadovoljstvo i razjedinjenost unutar Kluba SDA traje već dugo. “Za sada, ne bih se upuštao u komentare, ali ako dobijemo neku zvaničnu ponudu za razgovore, naravno da ćemo se odazvati”, poručuje Emrić. Sličnog je stava i Zaim Backović, poslanik BPS-a. “Da bih poduzeo bilo kakve korake u tom smislu, vrh stranke treba da odluči. Ako bi Predsjedništvo BPS-a našlo neke interese u smislu poboljšanja stanja u državi, ja ću poštovati odluku kakva god da bude”, kaže Backović.

Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a, koja zajedno sa Džaferovićem i Mladenom Bosićem (SDS) rukovodi radom Predstavničkog doma, priznaje da je parlamentarne većina “uzdrmana raznim stvarima” i da postoje nezadovoljstva jer većina funkcionira “od sjednice do sjednice”. “SDA će odlučiti i izjasniti se ko im je u klubu. Ali svakako mislim da moramo biti ozbiljni kada je u pitanju interes BiH. Na razini stranaka treba da vidimo šta i kako dalje”, poručuje Krišto.

 

 

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj