DOK ERDOGAN UPIRE PRSTOM U GULENA! Ruski mediji tvrde: Al-Nusra preuzela odgovornost za ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da nema sumnje da je ubica koji je u ponedjeljak pucao na ruskog ambasadora u Ankari bio član mreže Fetullaha Gulena.

– Nema razloga da krijemo da je ubica član mreže FETO. Svi podaci o njemu, počev od mjesta gdje se školovao do kontakata koje je imao, ukazuju na FETO – istakao je Erdogan. Turski predsjednik je naveo i da prvi rezultati istrage o ubistvu ruskog ambasadora nagovještavaju da je napadač imao „vanjske veze”, ali nije iznio više detalja o tome.

Sa druge strane, ruski mediji tvrde da je odgovornost za ubistvo ruskog ambasadora Andreya Karlova u Turskoj u ponedjeljak, preuzela  teroristička grupa Jabhat Fatah al-Sham, ranije poznata kao al-Nusra Front, i to putem pisma koje je objavljeno na internetu.

Ruski mediji naveli su danas kako je uhapšeno čak 13 ljudi koji se dovode u vezu s atentatom na Karlova. Hapšenja su se odigrala u Ankari, kao i u južnim provincijama Izmiru i Aydinu, prenosi Sputnik.

Al-Nusra Front je ranije ove godine objavio “otcjepljenje” od al-Kaide i promjena naziva grupe. Abu Mohammad al-Julani najavio je to u julu ove godine i kazao kako se grupa neće povezivati niti sa jednom stranom partijom. Grupa je promijenila ime u “Fronta za odbranu Sirije”.

Andrey Karlov ubijen je s leđa u ponedjeljak tokom govora u umjetničkoj galeriji u Ankari. Ubrzo je uhapšen određeni broj ljudi, uključujući i bližnju porodicu ubijenog atentatora, a koji su se dovodili u vezu i sa takozvanom terorističkom organizacijom Fethullaha Gulena (FETO).

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj