SAHRANJEN RUSKI AMBASADOR! Putin: Rusija jača od svakog potencijalnog agresora

Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov, koji je ubijen 19. decembra u Ankari, sahranjen je danas, uz vojne počasti, na groblju u moskovskom predgrađu Himki. Na sahrani je svirao vojni orkestar, a sanduk je bio prekriven zastavom Rusije, prenosi Sputnjik. Obred je održan u Hramu Hrista Spasitelja.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ranije danas je organizovana ceremonija oproštaja od ubijenog ambasadora, kojoj je prisustvovao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predao je porodici Karlova zvezdu Heroja Rusije. Karlova (62) je u ponedeljak iz pištolja ubio 22-godišnji bivši turski policajac, dok je, u jednoj galeriji u Ankari, držao govor otvarajući izložbu fotografija “Rusija očima Turaka”. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova zvanično je okarakterisalo ovaj napad kao teroristički akt.

Putin: Rusija jača od svakog potencijalnog agresora

Rusija je u ovom trenutku jača od svakog potencijalnog agresora, ali ne smijemo da se opustimo, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane. “Može se sa sigurnošću reći: mi smo sada jači od svakog potencijalnog agresora”, rekao je Putin.

Pritom, on je naglasio da se ne treba ni na trenutak opustiti. “Želim da skrenem vašu pažnju na to da bi, ako bismo sebi dozvolili da se na minut opustimo, dozvolimo makar jedan značajan prekid modernizacije vojske i flote, obuke snaga, situacija mogla brzo da se promeni“, dodao je on, naglasivši da Rusija čak to ne bi uspela ni da primjeti. Putin je saopštio da stanje nuklearne trijade Rusije ostaje na odgovarajućem nivou, ali da je potrebno da se ona dalje usavršava. “Na odgovarajućem nivou ostaje nuklearna trijada koja igra ključnu ulogu u očuvanju strateškog pariteta”, konstatovao je ruski predsjednik.

Ruski predsjednik je naglasio da stratešku nenuklearnu snagu Rusije treba podići na viši nivo. On je zatražio da se radi na razvoju raketnog potencijala koji bi garantovano mogao da se suprotstavi sistemima PVO. Iznenadne provjere borbene gotovosti Oružanih snaga Rusije potvrdile su mogućnost operativnog prebacivanja snaga na velika rastojanja za najkraće vrijeme, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. “Potencijal ruskih Oružanih snaga je prošao provjeru na otpornost u borbi protiv međunarodnog terorizma u Siriji. Sirijska vojska je dobila značajnu podršku, zahvaljujući kojoj je izvela niz uspješnih operacija protiv militanata”, rekao je ruski predsjednik.

Iskustvo upotrebe ruskog oružja u Siriji otvara nove mogućnosti za razvoj vojno-tehničke saradnje, potrebno je to maksimalno iskoristiti, rekao je on i dodao: “Znamo kakav interes pokazuju partneri prema savremenom ruskom oružju”. Putin je izjavio da Ministarstvo odbrane Rusije treba da se usredsredi na obezbjeđivanje ravnoteže u svim rodovima vojske i na razvoj visokopreciznog oružja. On je dodao da treba pratiti sve promene u ravnoteži vojno-političke situacije, posebno u blizini ruskih granica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj