SKINUTA BLOKADA HRVATSKE NA 26. POGLAVLJE! Vučić: Dobar potez Hrvatske, ali šta smo to uradili za sedam dana?!

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Dabor Ivo Štir izjavio je danas da je Hrvatska odblokirala Srbiju, odnosno podigla rezerve oko otvaranja poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije i EU. “Stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu”, rekao je Štir.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je Hrvatska napravila dobar potez kada je odblokirala Srbiji pregovaračko poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi, što će doprinijeti izgradnji boljih odnosa u narednom periodu.

Komentarišući informaciju da je Hrvatska odblokirala otvaranje poglavlja 26 zato što su se stekli uslovi, Vučić je pitao “šta je to uradio u proteklih sedam dana”.

Neće nas ponižavati ni Hrvati, ni Amerikanci pa ni Rusi!

– Stekli su se uslovi? Pa šta sam uradio u prethodnih sedam dana? Izgleda da smo mnogo napredovali u proteklih sedam dana. Hvala im na tome što su konstantovali naš dramatični napredak i hvala im što otvaraju to poglavlje. Veoma sam zahvalan našem susjedu – rekao je Vučić.

Vučić je ujedno svim katoličkim vjernicima u Srbiji čestitao Badnji dan i Božić sa željom da ga dočekaju u miru sa porodicama, a poželio im je i uspješnu 2017. godinu, kao i svim građanima Srbije.

Upitan da li će pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na razgovor, Vučić je rekao da je spreman da razgovara, dodajući da je “dobra vijest to što su Hrvati, poslije našeg napornog rada odlučili da odblokiraju poglavlje 26”.

– Spreman sam da razgovaram, ali neću nikome da dozvolim, ni Hrvatima ni Amerikancima, pa ni Rusima, da unižavaju Srbiju – rekao je Vučić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj