ZA PUTINA REKAO DA ‘NEMA MOZGA’: Staljinov unuk pronađen mrtav u Moskvi

Jedan od unuka bivšeg sovjetskog lidera Josefa Staljina pronađen je mrtav u Moskvi, javlja BBC. Tijelo osamdesetogodišnjeg Jevgenija Džugašvilija je pronađeno u blizini njegovog doma u Moskvi, a uzrok smrti zasad nije poznat.

Džugašvili je bio Staljinov unuk i oduvijek je branio njegovo naslijeđe, a nerijetko je bio i na sudu. Prošle godine je izgubio slučaj koji se odnosi na masakr poljskih zarobljenika u Katinu 1940. godine. Evropski sud za ljudska prava je odbacio njegovu žalbu koja se odnosi na članak u kojem je Staljin nazvan “krvožednim kanibalom”.

Taj članak je objavljen u ruskim novinama Novaya Gazeta, a u njemu se navodi da su sovjetski lideri uključujući Staljina naredili egzekuciju 20.000 poljskih zarobljenika. Džugašvili je takođe tvrdio da se Sovjetski savez ne bi raspao da je njegov otac živio duže.

Nedavno je za aktuelnog predsjednika Rusije Vladimira Putina rekao da “nema mozga”. Njegov otac Jakov je zaroboljen u Drugom svjetskom ratu te se vjeruje da je umro u nacističkom logoru 1943. godine. Jevgenij je bio predavač na vojnim akademijama više od 20 godina. Tvrdio je da je njegov djed optuživan da je “kriv za sve” u Rusiji, a tokom života je učestvovao u nekoliko svemirskih misija. Staljin je imao najmanje osmero unuka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj