(VIDEO) MOŽE POGODITI CILJEVE U KINI, ALI I ZAPADNOJ EVROPI: Indija testirala raketu dalekog dometa koja može nositi nuklearnu glavu!

Indija je u ponedjeljak uspješno testirala Agni-5, svoju raketu najdaljeg dometa koja može nositi nuklearnu glavu, objavili su službenici. Međukontinentalna balistička raketa s dosegom od 5 hiljada kilometara testirana je tri puta od 2012., a provjere u ponedjeljak su posljednje prije no što ona bude uključena u indijski vojni arsenal.

Raketa je lansirana s otoka Kalam u Bengalskom zaljevu, istočno od indijske obale, rekao je Manish Bhardway  glasnogovornik Organizacije za istraživanje i razvoj obrane. Sedamnaest metara visoka Agni-5 teži 50 tona te može prenijeti nuklearnu glavu do Kine i gotovo cijele zapadne Evrope.

Agni rakete srednjeg i dalekog dometa ključni su dio indijskog programa zastrašivanja regionalnih rivala poput Pakistana i Kine. “Uspješno lansiranje Agni-5 čini svakog Indijca veoma ponosnim. Ona će dodati nevjerojatnu snagu našoj strateškoj obrani”, napisao je na Twitteru indijski premijer Narendra Modi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj