NJEMAČKA ŠTAMPA: Zbližavanje Ankare i Moskve može dovesti do izlaska Turske iz NATO-a?

Izlazak Turske iz NATO-a bila bi najveća spoljnopolitička pobjeda Rusije, koja bi bacila u drugi plan čak i uspjeh u Siriji, ocjenjuje “Frankfurter agemajne cajtung”. Zbližavanje Moskve i Ankare izaziva ozbiljnu zabrinutost Zapada, jer dalji razvoj odnosa dvije zemalja može dovesti do izlaska Turske iz NATO-a.

Raspored snaga na Bliskom istoku ponovo se promijenio nakon što su Rusija, Iran i Turska sklopile sporazum o tome da u Siriji nije moguće “vojno rješenje”. To nije bila samo prekretnica u konfliktu, već je to pokazalo spremnost predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da smanji svoje ambicije u regiji radi jačanja veza sa Rusijom, smatra njemački list.

Poboljšanje odnosa Moskve i Ankare bilo je teško zamislivo, jer su bilateralni odnosi praktično “zamrznuti” nakon što je turska avijacija oborila ruski avion u vazdušnom prostoru Sirije 2015. godine. Erdogan je dugo pokušavao da pronađe način da se pomiri sa Rusijom. On se u junu izvinio za oboreni “su-24″. Poslije pokušaja državnog udara u Turskoj turski predsjednik se definitivno okrenuo prema Istoku, s obzirom na to da od Zapada nije dobio dovoljnu podršku, navodi Frankfurter agemajne cajtung.”

Erdogan pokazuje interes za ruske sisteme protivraketne odbrane “S-300” i “S-400”, a Moskva je ukinula embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz Turske Pokrenut je ponovo rad na gasovodu “Turski tok”, a Erdogan izjavljuje da se Turska ne treba koncentrisati na EU, već da treba sarađivati ​​sa Kinom i Rusijom, piše list.

Poslije ulaska Krima u sastav Ruske Federacije, Moskva je ponovo postala dominantna snaga na Crnom moru, a Erdogan sada može da pripomogne “čuvanjem” puta ka Sredozemnom moru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj