RASKID S KOMUNISTIČKOM PROŠLOŠĆU: Ukrajina uklonila 1320 Lenjinovih kipova

Ukrajina je prošle godine uklonila 1320 kipova Vladimira Iliča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je u utorak ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje.

Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro. U Kijevu, prometnica Moskovska avenija preimenovana je u počast Stepana Bandera, nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog Saveza na kraju II. svjetskog rata kojeg su međutim mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom. Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija poluotoka Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i potpora proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj