BOGOLJUB KARIĆ JE SLOBODAN ČOVJEK I MOŽE SE VRATITI U SRBIJU! Specijalni sud ukinuo pritvor i povukao potjernicu, sve istrage obustavljene!

Bogoljub Karić koji je iz Srbije pobjegao prije jedanaest godina zbog afere ‘Mobtel’ u kojoj ga se tereti da je državu oštetio za 60 miliona eura, vraća se kući. Nakon što je Specijalni sud u Beogradu ukinuo rješenje o pritvoru i naložio povlačenje potjernice, Tužiteljstvo za organizirani kriminal obustavilo je istrage protiv njega.

Tužiteljstvo je svoju odluku donijelo u utorak čime je obustavljena istraga protiv Karića zbog kaznenog dijela zloupotrebe položaja, nakon čega je sudac Specijalnog suda ukinuo rješenje o pritvoru za Karića te naredio povlačenje potjernice, piše Blic. Kao objašnjenje za obustavu istrage iz Suda navode da ‘ne postoje razlozi koji bi opravdavali zadržavanje okrivljenog u pritvoru’.

U septembru je objavljeno kako je postupak koji je vođen pred Višim sudom u Beogradu po optužnici Višeg tužiteljstva iz 2010. kojom je Kariću i još 14 osoba na teret stavljeno da su u periodu od 1998. do 2005. nezakonito izvlačili novac iz “Mobtela”, zastario.

Zbog ovakve odluke Suda Kariću i njegovoj obitelji sada će se morati vratit više skupocjenih automobila, kuća i lokala koji su privremeno bili zapljenjeni tokom istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, piše Blic.

Vijest izazvala buru

Vijest o odustajanju od gonjenja Bogoljuba Karića iznenadila je Vladu Srbije te izazavala pravu buru, piše Blic.

Premijer Aleksandar Vučić održao je sastanak s ministricom pravosuđa Nelom Kuburović, na kojem su, nakon vijesti o tome da je Karić slobodan čovjek i da se može vrati u Srbiju kad god poželi bez straha od uhićenja, padale teške riječi. Vučić je navodno podigao glas u razgovoru s ministricom izražavajući na taj način nezadovoljstvo raspletom slučaja ‘Mobtel’. Kako saznaje Blic, tražio je objašnjenje kako je došlo do oslobađanja Karića i Dinkića.

‘Zar je moguće da nema nikakvih dokaza protiv Dinkića i Karića?!’ pitao je premijer, koji je ranije, dok je postupak još bio u toku, izjavljivao da se Karić može vrati u Srbiju, ali u zatvor. Ministrica pravosuđa, piše Blic, premijeru je u nekoliko navrata kazala kako je Tužiteljstvo Srbije samostalni organ te kako ne postoji način utjecaja na odluku o Kariću i Dinkiću.

Dvije istrage

Tužiteljstvo je obustavilo dvije istrage pokrenute 2006. godine protiv Bogoljuba Karića i njegovih suradnika. Novo je vještačenje otkrilo da je u ‘Mobtel’ prilikom nabave i isporučivanja opreme, suosnivač “BK Trade” imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije. Tužiteljstvo navodi da su zbog toga zaključili da nije pribavljena protupravna imovinska korist.

Druga istraga protiv članova obitelji Karić vođena je zbog sumnje da je u periodu od augusta 1999. do oktobra 2000. zloupotrebom novčanih sredstava ‘Mobtela’, koja su se nalazila na računu otvorenom kod Astra banke, nezakonito pribavili iznos znatno veći od 1.500.000 dinara i istovremeno omogućili jednom broju preduzeća sa Cipra dobijanje deviznih kredita bez garancija, piše Blic.

U tužiteljstvu navode da tijekom istrage nisu pribaviti potrebnu dokumentaciju zbog toga što je u periodu postupka likvidacije ‘Astra  banke’ u prostorijama s dokumentacijom koje je zapečatio sud izbio požar u kojem je izgorio dio dokaza važnih za nastavak postupka.

Obustavljena istraga i protiv Dinkića

Osim obustave istrage protiv Bogoljuba Karića, Tužiteljstvo za organizirani kriminal donijelo je odluku i o obustavi istrage protiv Mlađana Dinkića koja se od 30. decembra 2014. godine provodila zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja, zaključenjem sporazuma s 13 poslovnih banaka kojima je krajem 2002. godine, bez naknade dao na korištenje imovinu tadašnje Savezne republike Jugoslavije koju je koristila Narodna banka Jugoslavije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj