NOVOGODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA SDA! Izetbegović: Dodik nacionalizmom sakriva teško stanje u RS-u

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović s novogodišnje konferencije za medije poručio je da su u godini na izmaku reforme, integracijski procesi i ekonomija napredovali i donijeli opipljive rezultate.

– Najmarkantniji pozitivni iskorak koji smo postigli bio je onaj učinjen na Evropskom putu BiH. U februaru je predata Aplikacija za članstvo, koja je od prijatelja iz međunarodne zajednice okarakterisana preuranjenom i nedovoljno kredibilnom. U sljedećih pola godine učinili smo je ozbiljnom i kredibilnom – naglasio je Izetbegović.

Istakao je da je su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade načinile snažan iskorak u implemetaciji Reformske agende.

Reformska agenda

– Pomogao sam im u ispunjavanju dva bitna uvjeta koji su ljetos izgledali nepremostivi, uz podršku njemačke vlade postignut je sporazum po pitanju prilagodbe SSP-a, a višegodišnji zastoj u uspostavi usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH otkočen je dogovorom koji sam postigao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom – naveo je Izetbegović.

Podsjetio je da je dogovoreni sistem koordinacije uključio sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, koje će učestvovati isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima za pitanja koja budu razmatrana. To je, prema Izetbegovićevim riječima, jedini način da svi nivoi vlasti u BiH imaju koordinirani stav i harmonizirani pristup u procesu evropskih integracija.

Nakon što su dva uvjeta ispunjena Vijeće za opće poslove EU je prihvatilo aplikaciju, a u decembru komesar za proširenje EU Johanes Hahn predao Upitnik.

– Time je BiH pokrenuta iz integracijskog zastoja koji je trajao osam godina – naveo je Izetbegović te dodao da je zastoj integracije BiH u NATO trajao jednako toliko, ali da je ove godine postignut značajan pomak i na tom planu.

Vjeruje da je potpuna integracija u EU i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta te da je najefikasnije sredstvo za transformaciju države i društva s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i ubrzavanja ekonomskog razvoja.

Izetbegović je rekao da je s tim ciljem u okviru mandata predsjedavajućeg Predsjedništva BiH radio na kreiranju i provođenju dosljedne i prepoznatljive bh. vanjske politike.

Iako su bile povremene krize Izetbegović je istakao da su se odnosi u regionu ipak kretali uzlaznom putanjom.

Govoreći o rezultatima rada kazao je da je rad Vijeća ministara BiH i vlada omogućio novi iskorak u implementaciji Reformske agende. BDP je po njegovim riječima porastao za 3,2 posto, industrijska proizvodnja i izvoz za 4,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 60 posto.

Dodikovi napadi

Naglasio je da su devizne rezerve povećane za skoro 800 miliona KM, novčana masa za više od milijardu KM, depoziti u bankama za milijardu KM, a da je stopa nezaposlenosti pala sa 27,7 na 25, 4 posto.

– Federacija BiH, mada organizaciono i politički daleko složenija od Republike Srpske zabilježila je bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku – kazao je Izetbegović dodajući da predsjednik RS-a Milorad Dodik upornim napadnima na državu, OHR, Ustavni sud pokušava odvući pažnju od lošeg stanja koje sve više pogađa građane tog entiteta.

Predsjednik SDA Izetbegović poručio je da BiH ima prijatelje u aktuelnom čelništvu EU, a da se njihov pozitivan, navijački odnos spram BiH neće mijenjati.

– Međunarodna zajednica jeste bitan faktor po pitanju stabilnosti i budućnosti, ali neuporedivo značajniji, presudno značajniji faktor jeste onaj unutarnji, koji sami mi kreiramo. Sve je ipak do nas – rekao je Izetbegović.

Prosječna primanja u entitetu Republika Srpska, plate s toplim obrokom i drugim dodacima, kao i penzije skoro su 20 posto niže nego u Federaciji BiH, a Vlada RS-a planira dodatna sniženja, podaci su koje je kazao Izetbegović.

Naglasio je da sam Kanton Sarajevo ima snažniju privrednu aktivnost i ostvaruje veću zaradu i akumulaciju od kompletne privrede RS-a.

Naveo je da penzioni i zdravstveni fondovi posluju s ogromnim problemima, a bankarski sektor RS-a, zbog afere u vezi s Bankom Srpske, Pavlović i Bobar bankom dodatno je destabilizirao privredu u RS-u, ali i državni finansijski sistem.

– Više od 80 posto akumuliranih rezervi, odnosno 235 miliona KM iz Agencije za osiguranje depozita BiH u 2016. godini je potrošeno na isplatu osiguranih depozita u propalim ili poljuljnim bankama RS-a – rekao je Izetbegović.

Ekonomsko zaostajanje RS-a

Dodao je da BDP po stanovniku u Federaciji BiH iznosi 8.009 KM, a u RS-u 6.463 KM. Po njegovim riječima štednja građana u FBiH na kraju decembra prošle godine premašila je iznos od 7,4 milijarde KM, a građana RS-a 2,8 milijarde KM.

– Ekonomsko zaostajanje RS-a za FBiH vidljivo je i na temelju ukupne zaduženosti privrede i stanovništva. Prema informaciji Ministarstva finansija i trezora, vanjski javni dug BiH krajem decembra 2015. godine iznosio je 8,4 milijarde KM prije čemu je udio duga RS-a skoro dva puta veći od udjela FBiH – kazao je Izetbegović.

Rekao je da sliku stanja u RS-u treba dopuniti položajem povratničke populacije. Istakao je da su i ove godine povratnici bili izloženi institucionalnoj diskriminaciji i pritiscima kao što su uskraćivanje prava na izučavanje nacionalne grupe predmeta, onemogućavanje slobodnog izbora naziva maternjeg jezika, nemogućnost zapošljavanja u javnim institucijama, napadi na vjerske službenike te zastrašivanje demonstracijom policijske sile.

– Dodatnu, nepotrebnu nervozu u odnose u BiH unijeli su i otpori objavljivanju rezultata popisa stanovništva obavljenog 2013 godine. Procent više, ili pola procenta manje neke od etničkih grupa unutar ukupnog broja popisanih građana se pretvorilo u pitanje-svih-pitanja, mada praktično ne čini nikakvu razliku, niti je bilo kome donijelo bilo kakvu konkretnu prednost – naglasio je Izetbegović.

Rezultati izbora

Govoreći o lokalnim izborima naveo je da je u svim jedinicama lokalne uprave, osim u Gradu Mostaru, SDA potvrdila status najjače i najznačajnije stranke u BiH s ukupno dobijenih 317.111 glasova.

U vezi Stoca tvrdi da je Centralna izborna komisija na sebe preuzela i ingerencije pravosuđa, i konsekventno ulogu birača, odlukom o skidanju s liste grupe kandidata Inicijative za Stolac, među njima i kandidata za načelnika Salmira Kaplana.

SDA, naglasio je, neće pristati na ovakvu samovolju CIK-a, te će Inicijativi za Stolac pružiti svu potrebnu podršku u osporavanju ovakve odluke pravnim sredstvima.

Zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, Ćamil Duraković, nije uspio zadržati ovu poziciju, to je po riječima Bakira Izetbegovića posljedica niza okolnosti među koje se može ubrojati neažuran birački spisak, otežana prijava prebivališta povratnika u Srebrenicu kao rezultat novog Zakona o prebivalištu te jedinstvo prosrpskih stranaka okupljenih oko jednog kandidata.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj