OBAMA I ABE ZAJEDNO U PERL HARBURU! Abe: Japan više nikada neće učestvovati u ratu!

Japanski premijer Šinzo Abe i američki predsjednik Barak Obama obišli su zajedno Perl Harbor i odali počast žrtvama japanskog napada prije 75 godina. Abe je tom prilikom rekao da njegova zemlja nikada više neće učestvovati u ratu.

Ova posjeta, upriličena samo nekoliko sedmica prije nego što na dužnost stupi novi predsjednik SAD Donald Tramp, treba da ukaže na snagu američko-japanskog saveza. “Upućujem iskreno i vječno saučešće dušama onih koji su izgubili živote ovdje, kao i duhovima svih hrabrih muškaraca i žena nastradalih u ratu koji je počeo upravo na ovom mjestu”, rekao je japanski premijer.

SAD su ušle u Drugi svjetski rat nakon što je Japan iznenada bombardovao Perl Harbor 7. decembra 1941. godine. “Nikada više ne smijemo ponoviti užase rata. To je obećanje koje je dao japanski narod”, naglasio je Abe, ali se nije izvinio zbog napada. Abeov portparol rekao je ranije u Tokiju da posjeta japanskog premijera pokazuje da saveznici mogu da daju doprinos svjetskom miru i napretku.

Obama, koji je ranije ove godine postao prvi aktuelni američki perdsjednik koji je posjetio Hirošimu, na koju su SAD bacile atomsku bombu 1945. godine, rekao je da je Abeova posjeta “istorijski postupak” i “podsjetnik da čak i najdublje rane mogu da se zaliječe prijateljstvom i trajnim mirom”.

Abe je postao prvi japanski premijer koji je obišao memorijalni centar “Arizona”, napravljen na ostacima potopljenog američkog ratnog broda. Dvojica lidera stajala su u tišini ispred zida sa ispisanim imenima poginulih u napadu 1941. godine i potom su položili vijence i bacili cvijeće u more.

Obama i Abe su se potom rukovali, a japanski premijer je zagrlio američke veterane koji su preživjeli napad na Perl Harbor, u kojem su poginula 2.403 Amerikanca.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj