SAD: Erdoganove tvrdnje su smiješne

Sjedinjene Američke Države (SAD) su reagirale na tvrdnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da SAD podržavaju teroriste DAIŠ-a u Siriji, prenosi BBC.

Glasnogovrnik State Departmenta Mark Toner izjavio je da nema nikakve osnove za tako teške optužbe. “Washignton je 100 posto za potpuno uništenje ISIS-a, čak i izvan Sirije i Iraka”, rekao je Toner. On je pohvalio nastojanja Ankare da iskorijeni DAIŠ-evo prisustvo u sjevernoj Siriji.

Erdogan je jučer izjavio kako posjeduje dokaze o američkoj podršci DAIŠ-u, ali i kurdskim grupama koje je Turska ranije proglasila terorističkim organizacijama. “Imamo dokaze koji to potvrđuju, uključujući i slike i video materijal”, rekao je Erdogan.

Turska i Rusija dogovorile primirje u Siriji, prekid vatre od ponoći

Turska i Rusija složile su se o prekidu vatre koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć u čitavoj Siriji, objavila je u srijedu turska provladina novinska agencija Anadolija. Ovim planom se na cijelu zemlju želi proširiti primirje uvedeno prije dva tjedna u Halepu, zahvaljujući pregovorima pod pokroviteljstvom Moskve i Ankare koji su omogućili evakuaciju civila iz pobunjeničkih četvrti drugog grada u Siriji. Jednako kao i prethodni sporazumi o prekidu vatre koje su dogovorili SAD i Rusija, ovaj isključuje “terorističke skupine”.

U slučaju uspjeha, taj bi sporazum trebao biti baza političkih pregovora između režima i oporbe koje Moskva i Ankara žele organizirati u Astani, u Kazahstanu. Agencija ne navodi kada i kako je taj sporazum o prekidu vatre zaključen, ali su pregovori održani zadnjih sedmica u Ankari između Rusije, Turske i sirijske oporbe.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izjavio da su u toku pregovori između sirijske vlade i oporbe prije mogućih mirovnih pregovora u Astani, ali je oporbena skupina koju podupire Saudijska Arabija rekla da ne zna ništa o pregovorima, no da podupire prekid vatre.

Rusija, Iran i Turska prošle su sedmice kazali da su spremni pomoći u posredovanju pri postizanju mirovnog sporazuma nakon razgovora u Moskvi kada je usvojena deklaracija kojom su postavljena načela koja mora imati svaki sporazum.

Rusija smatra neprijateljskim potez SAD-a o naoružavanju sirijskih pobunjenika

Rusija je danas ocijenila da je američka odluka da se oslabe restrikcije naoružavanja omogućila dostavu ručnih protuzračnih raketa sirijskim pobunjenicima, što je potez koji izravno ugrožava ruske snage u Siriji. Moskva je prošle godine započela kampanju zračnih napada u Siriji kako bi pomogla snagama sirijske vlade u borbi protiv pobunjenika i terorista od kojih neki imaju podršku SAD-a.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je kako je promjena zakona o olakšavanju restrikcija jasna iz novog proračuna američke odbrane, te da Moskva taj čin smatra neprijateljskim. Američki predsjednik Barack Obama prošle je sedmice potpisao godišnji proračun za obranu.

collagesirija
Barack Obama, Vladimir PutinFoto: AFP

“Administracija Baracka Obame mora shvatiti da će svako oružje koje dostave ubrzo završiti u rukama džihadista s kojima lažno ‘umjerena’ opozicija već dugo surađuje”, priopćila je Zaharova. “Takva odluka je izravna prijetnja ruskim zračnim snagama, ostalom vojnom osoblju i našem veleposlanstvu u Siriji koje je napadnuto više nego jednom. Zbog toga smatramo taj čin neprijateljskim”, stoji u priopćenju. Zaharova je optužila Obamu za “miniranje” nadolazeće administracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, pokušavajući mu namjestiti nastavak proturuskog stava Washingtona.

Trump je tokom svoje predsjedničke kampanje isticao kako želi poboljšati odnose s Moskvom, te je pozitivno govorio o upravljačkim sposobnostima ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prošlosedmična razmjena izjava između Trumpa i Putina o nuklearnom naoružanju stavila je na ispit obećanje budućeg predsjednika o poboljšanju odnosa s Rusijom.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj