NAJJAČI OPSTAJU: Ko će biti pobjednici, a ko gubitnici 2017. godine?

Sajt “Politiko” objavio je listu predviđanja za koga će predstojeća godina biti pobjednička, a za koga gubitnička. Na ovim listama se nalaze kako ličnosti iz svijeta politike, tako i institucije, ali i čitavi narodi.

Pobjednici

Donald Tramp i njegova supruga Melanija, koji će se useliti u Bijelu kuću, na listi vjerovatnih pobjednika našli su se sasvim očekivano.

Međutim, kako primjećuje “Politiko”, njihov ulazak u Belu kuću će donijeti pravo bogatstvo i kompanijama koje prave i prodaju zlatnu boju i ukrase od zlata, jer se očekuje da će unutrašnjost cijelog zdanja Tramp preurediti i obojiti u svoju omiljenu boju zlata.

Bilo da pregovori oko Brexita budu išli naruku Britaniji ili ne, premijerka Tereza Mej je viđena kao pobjednica. Ukoliko se pregovori završe povoljno po Britaniju, Mej će biti prava nacionalna heroina, a ukoliko budu nepovoljni, onda će postati simbol borbe Britanije i “perfidnog kontinenta”. Njena popularnost raste.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, ove godine je izvojevao brojne pobjede, pa ne čudi što “Politiko” svrstava “malog mišićavka” u pobjednike. Uspjesi u Ukrajini i Siriji su uticali na rast njegovog mačo imidža, dok su demokratski prevrati na zapadu samo pokazali koliko je Zapad slab. Iako je ekonomija u Rusiji u lošem stanju, Putin se nikada nije osjećao bezbjednije u Kremlju.

Prodavci zastava će se po svemu obogati prodajom nacionalnih simbola. Iako je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker insistirao da su “države-nacije” mrtve, situacija je daleko od toga. Brexit, jačanje nacionalizma i desničarskih stranaka dovode do toga da ćemo sve češće viđati zastave država na svakom ćošku.

Mišel Barnije, francuski član EU pregovaračkog tima oko Brexita, biće pobjednik kakav god ishod budu imali pregovori oko Brexita. Ukoliko uspije da “pređe” Britance, Francuzi će ga voljeti i moguće je da će imati važnu ulogu u vlasti. Ukoliko pregovori ne budu bili povoljni po EU, moći će krivicu da svali na belgijskog pregovarača Gija Verhofštata.

Marin Le Pen, vođa francuskih ultradesničara, možda ne ostvari svoj cilj i postane predsjednica Francuske, ali će svakako biti nemoguće izbjeći je. Htjeli, ne htjeli, svi će čuti šta ona ima da kaže.

Boris Džonson, britanski šef diplomatije, poznat je po oštrom jeziku i kritikovanju, a nedavno je kritikovao Saudijsku Arabiju, britanskog saveznika, za izazivanje ratova na Bliskom istoku. Dok su mnogi pričali o tome kao o “gafu”, mnogi Britanci su se složili s njim. “Politiko” navodi da Džonson čini da se drugi šefovi diplomatija osjećaju dobro, ali i da zabavlja ljude i uključuje narod u rasprave, pa mu zato predviđa dugu i uspješnu karijeru.

Silvio Berluskoni i Bepe Grilo imaju razloga za optimizam. Mateo Renci, bivši premijer Italije, ispao je iz igre, a porasla je popularnost populističke stranke Bepea Grila. Padom Rencija može da bude zadovoljan i Berluskoni koji bi mogao da se vrati u politiku.

 

Gubitnici

Paolo Đentiloni, premijer Italije, vjerovatno neće još dugo ostati na toj poziciji. Naslijedio je Rencija i, po svemu sudeći, nastavlja i sa njegovim greškama.

Španska obala, koju su rado posjećivali Britanci, ostaće bez značajnog prihoda. Slabi funta, pa se može očekivati pad broja turista iz Velike Britanije.

NATO je u velikim problemima. Ne samo što je Tramp najavio da se SAD možda neće odazivati na poziv drugih članica NATO-a, već joj je i “kasa veoma siromašna”, jer članice u njen budžet ne izdvajaju ni dva odsto godišnjeg BDP-a.

Fransoa Oland je svakako gubitnik, najnepopularniji francuski predsjednik ikada, ali sa sobom vodi i mnoge druge. Svog frizera Olivijea B, na primjer i satirični magazin “Le Canard enchaîné” koji je doživeo procvat zahvaljujući Olandu.

Gi Verhofštat, belgijski član EU pregovaračkog tima oko Brexita, viđen je kao gubitnik. On važi za fanatičnog pristalicu EU i ako pregovori oko Brexita ne budu uspješni, sva krivica bi mogla da se nađe na njegovim leđima.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, možda ponovo osvoji mandat, ali opet neće biti pobjednik. U redovima njene stranke su već vidljive pobune, a nedavni teroristički napadi samo dodatno ističu probleme oko njene migracione politike, koja izaziva haos u cijeloj Evropi.

Londonske sudije su pokazale svoju nemoć pred Brexitom, a pokazaće je još jednom i slxedeće godine. Vrhovni sud Britanije će u januaru donijeti konačnu odluku o tužbi britanske vlade na odluku Visokog suda da parlament treba da odobri pokretanje procedura izlaska zemlje iz EU.

Narod Sirije je već godinama veliki gubitnik, a ni sljedeće se ne očekuje neko poboljšanje. Teško da će se iko u Siriji osjećati dobro 2017. godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj