NAKON 52 GODINE SUKOBA: Parlament Kolumbije usvojio zakon o amnestiji pripadnika FARC-a

Kolumbijski parlament usvojio je kasno sinoć zakon o amnestiji pripadnika pobunjeničke organizacije Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) što je prvi korak ka primjeni mirovnog sporazuma između pobunjenika i kolumbijske vlade nakon 52 godine sukoba.

“Prvi korak ka učvršćivanju mira ostvaren je usvajanjem zakona o amnestiji”, rekao je predsednik Kolumbije Juan Manuel Santos, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja u rješavanju tog konflikta.

Zakon je usvojen prema mirovnom sporazumu potpisanom 24. novembra čime je okončan sukob u kojem je poginulo više od 220.000 osoba.

Gerilski pokret inspirisan marksizmom i lenjinizmom počeo je kao poljoprivredna zajednica sa zalaganjem za veća prava i kontrolu nad zemljom.

FARC je osnovan 1964. kao oružano krilo Komunističke partije, ali je polako počeo da se finansira otmicama i iznudama, kao i oporezivanjem trgovine narkoticima, ali i samom njihovom proizvodnjom i distribucijom. Sporazum o prekidu vatre postignut je pošto su snage bezbjednosti pojačale borbu protiv FARK-a i mnoge gerilske vođe ubijene.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj