RUSKI BOMBARDERI PRVI PUT GAĐALI AL-BAB! Putin: Iran, Rusija i Turska, garanti provedbe primirja u Siriji koje ne obuhvata teroriste

Prema izvještaju Sky Newsa, ruski bombarderi su danas (četvrtak) prvi put gađali položaje terorističke grupe DAIŠ u gradu Al-Bab u Siriji. Grad Al-Bab nalazi se 30 kilometara od turske granice i trenutno je sa sjevera, zapada i istoka u okruženju turskih, kao i ‘opozicionih snaga.’

Ovaj napad desio se u vrijeme kad su sirijska vlada i opozicionari postigli dogovor oko primirja, koje postaje izvršno noćas. Prema jednoj od odredbi iz tog sporazuma, Rusija i Turska će garantirati provedbu tog sporazuma.

I turska i sirijska strana navode kako se prekid borbi ne odnosi na određene grupe. Tako je Turska objavila kako su iz prekida vatre isključene grupe za koje UN kaže da su „terorističke organizacije“, dok vojska Sirije isključuje oružanu grupu DAIŠ, bivši Front En-Nusra „i sve grupe koje su povezane sa njima“.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske i sirijska armija objavili su kako će prekid vatre u Siriji stupiti na snagu u ponoć 30. decembra. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu najavio je kako će sveobuhvatni prekid vatre u Siriji biti postignut prije Nove godine. Ujedno je odbacio navode kako Turska direktno pregovara sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako koalicija unutar koje se nalaze Sjedinjene Američke Države već neko vrijeme ne pruža podršku iz zraka akciji “Štit Eufrata”, te kako je SAD do sada davao oružje YPG-u.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj