RUSKI PLAN B4: Stvoriti balkanski savez vojno neutralnih država

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin snažno se zalaže za formiranje „Balkanske četvorke“, saveza vojno neutralnih i suverenih država u kome bi bile Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija!

Ovo je juče u Beogradu potvrdio Sergej Železnjak, najbliži stranački saradnik ruskog lidera. Železnjak, čije je zvanična funkcija zamjenik generalnog sekretara Putinove stranke Jedinstvena Rusija, poručio je da je Moskva uvjerena da samo realizacija plana B4 dugoročno može da osigura mir i bezbjednost na Balkanu i šire u Evropi.

Ruski zvaničnik je istovremeno upozorio da Zapad na silu uvlači Crnu Goru u NATO i da to može izazvati ozbiljne sukobe u regionu!

 

Balkan se naoružava, Crna Gora ne može silom u NATO

Prema Železnjakovim riječima, Srbija je najbolji primjer države koja dosljedno i principijelno čuva suverenitet i svoje interese.

– Pozdravljam napore za formiranje balkanskog saveza vojno neutralnih država, koji je bitan za bezbjednost cijelog Balkana i cijele Evrope. To je glavni put da se sačuva mir u regionu. Uradit ćemo sve što možemo da pomognemo Srbiji da očuva suverenitet. Snažna Srbija sa Rusijom jeste moćan garant bezbjednosti. Da nije tako, ko zna na šta bi bile spremne neke usijane glave koje ne misle dobro Balkanu!? Mi, Rusi i Srbi, bratski smo narodi, istomišljenici, imamo viševijekovnu zajedničku historiju, vrijednosti. Nas u saradnji ne rukovode samo interesi… – istakao je Železnjak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima pokreta „Zavetnici“.

On je, istovremeno, upozorio da NATO pakt, u kom dominantnu ulogu imaju SAD, pokušava da utiče na balkanske zemlje, što se jasno vidi na primjeru Crne Gore.

 

– Crnogorsko društvo je podijeljeno kad je riječ o članstvu u NATO-u. U slučaju da se vještački i nasilno forsira učlanjenje, može doći do pogoršanja situacije i onda bi NATO odgovarao za konflikt u Crnoj Gori. S obzirom na to da se Balkan naoružava, to čak može dovesti i do žrtava! Mudro bi bilo pitati Crnogorce žele li u NATO. Vještačka prisiljavanja nikom nisu u interesu… – podvukao je Železnjak.

Balkanska četvorka

Predsjednik „Zavetnika“ Stefan Stamenkovski, poslije sastanka sa Železnjakom, rekao je da sa Narodnim slobodarskim pokretom i Narodnom mrežom pokreću inicijativu za usvajanje zakona o vojnoj neutralnosti.

– Prije dva dana se navršilo devet godina od potpisivanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti i vrijeme je da usvojimo zakon o neutralnosti. Naša jedina šansa jeste jaka, suverena, slobodna i vojno neutralna Srbija, koja će u okviru „Balkanske četvorke“ biti nosilac ideje neutralnosti država – naglasio je Stamenkovski.

 

Tramp neće htjeti da uvlači Crnu Goru u NATO

Analitičar Dragomir Anđelković ocjenjuje da su Železnjakove reči zvaničan stav ruskog rukovodstva.

– Moskva ne želi podjele, već stvaranje balkanske zone neutralnosti u kojoj bi Srbija bila „balkanska Švajcarska“. Mi ne bismo bili ni u jednom političkom ili vojnom bloku… Rusija je još prije nekoliko godina iznijela ovu ideju, koja je odlična jer prije svega potencira ekonomski razvoj. Trampovom pobjedom ona postaje sasvim realna, jer je očigledno da SAD neće gurati Crnu Goru u NATO. Tramp neće rizikovati sukobe sa Putinom zbog Crne Gore – zaključuje Anđelković.

 

 

(Global CIR/Agencije/Informer)

 

Komentiraj