(VIDEO) NEKE STVARI SE NE MOGU CENZURISATI: Dokumentarac o popularnosti srpskih narodnjaka u Hrvatskoj – ‘Turbo cajke’

Ne samo zbog ratnog nasljeđa iz devedesetih, neprestano zategnutih odnosa dviju zemalja, već i zbog ozbiljnog otklona službene kulturne politike Hrvatske od ove vrste glazbe, popularnost srpskih ‘cajki’ postala je svojevrstan fenomen, zaključuju autori filma ‘Turbo cajke’.

Srpska ekipa popularnog Vicea obišla je Osijek, Zagreb i Split te provela noć u Hrvatskoj sa, za te pojmove, popularnim izvođačem Bobanom Rajovićem, kako bi istražila fenomen turbofolka i zabavnjaka u Hrvatskoj.

Novinarka koja je na tragu ove priče provela nekoliko dana u Hrvatskoj na turbofolk eventima, kaže kako se u našoj zemlji, bez obzira na državnu politiku, ne može baš sve cenzurirati.

‘Ta snažna povezanost dviju zemalja preko turbofolka je možda fenomenološki i najzanimljivija. Tema filma nam je otvorila mnoga vrata. Imali smo prilike družiti se i pričati s nevjerojatnim ljudima, prije svega mladima, koji su nam pokazali da nam je možda i tema prevladana, jer se iz njihova kuta takva pitanja čak i ne postavljaju, niti o tome razmišljaju’, kaže Iva Parađanin.

Film ‘Turbo cajke’ danas će bti premijerno prikazan.

Išli smo u Osijek, Zagreb i Split i istraživali fenomen cajki – srpskog turbo folka koji trese hrvatsku scenu.Premijerno u četvrtak u ponoć na TV PRVA.

Publié par VICE Srbija sur mardi 27 décembre 2016

 

 

(Global CIR/Net.hr)

Komentiraj