NAVODNO SE UPLITALI U IZBORE: SAD protjerale 35 ruskih diplomata, stigao i odgovor Moskve!

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata i uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore.

SAD je protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dvije ruske zgrade u New Yorku i Marylandu kao odgovor na pritiske na američke diplomate u Moskvi. Odluka usmjerena protiv diplomata ruskog veleposlanstva u Washingtonu i konzulata u San Franciscu odgovor je na rusku kampanju zastrašivanja američkih diplomata u Moskvi i uplitanje u američke izbore.

Imaju 72 sata da napuste SAD

Obamina administracija najavila je i niz mjera protiv Rusije kao odgovor na hakiranje američkih političkih institucija i pojedinaca te curenje informacija kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i drugim republikanskim kandidatima, kazala su dvojica američkih dužnosnika. Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, zauzima se za poboljšanje odnosa s Rusijom. Nije poznato hoće li on ove mjere poništiti.

U izjavi u četvrtak Obama je naveo da je sankcionirao devet entiteta ili pojedinaca, među kojima su GRU i FSB, dvije ruske obavještajne službe i tvrtke koje su dale materijalno podupirale informatičke operacije GRU-a. Američko ministarstvo financija je također kaznilo dvojicu Rusa optuženih za hakiranja s ciljem skupljanja kapitala ili osobnih podataka. Ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD, rekao je dužnosnik.

Pristup dvama kompleksima zgrada, koje ruski dužnosnici koriste za obavještajne sastanke, bit će uskraćen svim ruskim dužnosnicima od podneva u petak, dodao je visoki dužnosnik.

Ruski veleposlanik neće biti protjeran

“Te mjere poduzete su kao odgovor na ruske pritiske na američke diplomate i djelovanje diplomata za koje smo ocijenili da nije u skladu s diplomatskom praksom”, rekao je dužnosnik.

“Nadamo se da će nakon nametanja troškova ruskim diplomatima u SAD-u i uskraćivanja pristupa dvjema lokacijama ruska vlada preispitati svoje postupke, koji su otežali djelovanje i ugrozili sigurnost osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji”, rekao je dužnosnik.

Američki dužnosnik odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

“Manifestacija Obamine agresivne politike”

Nije dugo trebalo da na pote Obamine administracije stigne reakcija iz Kremlja odakle su poručili da protjerivanje ruskih diplomata “manifestiraju nepredvidljivost, pa čak i agresivnost vanjske politike Baracka Obame“, prenio je ruski RT.

“Ove sankcije smatramo nepravednim i nezakonitim prema međunarodnom pravu”, izjavio mje glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući kako mu je žao što je odluku o protjerivanju ruskih diplomata osobno donio Obama.

Peskov je najavio “odgovarajući” odgovor na sankcije te dodao kako dvoji da će mjere biti učinkovite budući da Obamina administracija za tri tjedna odlazi.

Obama pozvao saveznike na zajednički otpor Rusiji

Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući i one koje neće biti javno objavljene. U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je “prijateljske i zemlje saveznice” SAD-a da “zajedno rade na suprostavljanju ruskom potkapanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces”.

Mjere, koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata, novi su udarac američko-ruskim odnosima koji su već zategnuti zbog neslaganja oko Ukrajine i Sirije. Obama je ranije najavio da će odgovoriti Rusiji nakon hakiranja koja su omela izbornu utrku između Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika. Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje.

 

 

(Global CIR/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj