NJEGOVE POTPUNE MOGUĆNOSTI DRŽE U TAJNOSTI: Kineski “J-20” smanjuje cijenu ruskih i američkih lovaca

Kinezi će smanjiti uvoz lovaca pete generacije nakon što su uspješno testirali svoj novi avion “J-20”, čije se potpune mogućnosti drže u tajnosti.

“Ženimin žibao” piše da je sa “uvođenjem u eksploataciju `J-20`, čiji je debitantski nastup uspješno prošao na velikom avio-mitingu, vrijednost lovaca strane proizvodnje, između ostalog i `Su-35`, za kinesko tržište opala”.

Veliki dio taktičko-tehničkih karakteristika “J-20” čuva se u tajnosti. Trenutno, Kina razvija još jednog lovca pete generacije “J-31”, orijentisanog za izvoz. Kako tvrde vojni stručnjaci, “J-20” ima velikih sličnosti i kopiranih elemenata ruskog prototipa lovca pete generacije “Mig-1.44” i američkih “F-22 i “F-35”.

Kineski list piše da je prva isporuka četiri “Su-35” stigla u Kinu 25. decembra. Rusija i Kina su u novembru 2015. godine potpisale ugovor o kupovini 24 lovca “Su-35”. Vrijednost ugovora procjenjuje se na više od dvije milijarde dolara, a u sastav ugovora ulazi i dodatna oprema, kao i rezervni motori.

“Su-35” je ruski višenamjenski super manevarabilni lovac “četiri plus plus” generacije, opremljen radarima sa faznom antenskom rešetkom, kao i sa motorima sa vektorskom kontrolom pritiska. Može razvijati brzinu do 2.500 kilometara na čas, a domet mu je 3.400 kilometara, dok je bojevi radijus 1.600 kilometara. Lovac je opremljen topovima od 30 milimetara, a ima i 12 mjesta za bombe i rakete.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj