(VIDEO) NOVI DOKAZI O POTONUĆU TITANIKA: Dokumentarac pokazuje kako su putnici bili žrtve kriminalnog nemara i korporativne pohlepe!

Glavni razlog brodoloma Titanica na njegovom prvom putovanju nije sudar sa santom leda, nego požar, tvrdi se u novom dokumentarcu.

Novinar Senan Molony već 30 godina istražuje najpoznatiji brodolom u povijesti. U dokumentarcu “Titanic: novi dokazi” tvrdi kako za brodolom nije kriv sudar sa santom leda 15. aprila 1912. nego požar, prenosi Daily Mail. Kaže kako je vatra bjesnila u kotlovnici još otkako je brod izašao iz brodogradilišta. Upravo je požar u skladištu ugljena, tvrdi, oslabio trup broda i to baš na mjestu na koji će kasnije udariti santa.

Kaže kako je zbog temperatura koje su dosezale i 1000 stupnjeva Celzijevih, sudar koji bi tek ogrebao Titanic, izazvao katastrofu. Ako su njegove teorije točne, one bi značile kako su kapetan, ali i vlasnici i brodograditelji krivi za kriminalni nemar zbog kojeg je poginulo 1500 ljudi.

U službenom izvješću komisije koja je proučavala uzroke potonuća Titanica spominje se požar, ali Molony tvrdi kako mu se ne pridaje dovoljan značaj.

Približno mjesto gdje je pronađena olupina Titanica
“Službena istraga ocijenila je kako je za brodolom kriva viša sila. No ovo nije jednostavna priča o sudaru sa santom i potonućem. To je savršeni splet nevjerojatnih okolnosti i faktora: vatre, leda i kriminalnog nemara” zaključuje Mahony.
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj