KORUPCIJSKI SKANDAL: Policija tri sata ispitivala Netanjahua

Izraelska policija završila je tročasovno ispitivanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u njegovoj rezidenciji u vezi sa optužbama za korpuciju. “U ovom trenutku ne postoje drugi detalji koje bismo pružili”, rekao je policijski portparol, prenosi AFP.

Izraelska policija došla je u ponedjeljak uveče u Netanjahuovu rezidenciju da bi ga ispitala u vezi sa optužbama za korpuciju, javili su lokalni mediji. Mediji su naveli da su u rezidenciju u centru Jerusalima došla tri istražitelja. AP je naveo da je ispred rezidencije ranije postavljen crni paravan, pošto se vjerovatno očekivao dolazak istražitelja, i da bi se novinari spriječili da ih fotografišu.

Netanjahu je prije tri dana odbacio kao “neosnovane navode” da je primao poklone od dvojice biznismena. On se oglasio dan nakon što su izraelski mediji javili da će državni tužilac uskoro protiv njega objaviti pokretanje krivične istrage. Mediji su javili da je Netanjahu “prihvatao usluge” biznismena u Izraelu i inostranstvu, kao i da je ključni osumnjičeni u jednoj drugoj istrazi, u šta su navodno umiješani i članovi njegove porodice.

Ministarstvo pravosuđa nije željelo da potvrdi ove navode, ali je u saopštenju najavilo nove informacije “u dogledno vrijeme” o provjerama koje se već vrše u vezi sa Netanjahuom. Izraelski televizijski “Kanal 10” tvrdi da je Netanjahu osumnjičen u dva slučaja, od kojih je jedan “težak i potkrijepljen dokazima”.

AP navodi da je vodeći izraelski opozicioni poslanik Erel Margalit iz Cionisticke unije vodio kampanju sa ciljem pokretanja istrage o sumnjama vezanim za uticajne donatore koji su na nezakonit način prebacivali novac za Netanjahuove lične svrhe. Margalit je takođe tražio i istragu o navodima da je lični advokat izraelskog premijera predstavnik njemačke firme uključene u 1,5 milijardi dolara vrijednu prodaju podmornica Izraelu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj