ŠEŠELJ POSLAO PISMO HAAGU: Na 100 strana obrazlaže zašto nije utemeljen zahtjev glavnog tužioca da se suđenje ponovi!

Vojislav Šešelj poslao je uoči Nove godine Haškom tribunalu odgovor na žalbu Serža Bramerca, u kojem na sto strana obrazlaže zašto nije utemeljen zahtjev glavnog tužioca da se suđenje ponovi ili da se lider radikala proglasi krivim i osudi na zatvorsku kaznu.

Kako Šešelj kaže za “Novosti”, ovo je njegovo posljednje obraćanje Hagu, a to je jasno naveo i na kraju svog obimnog podneska.

– Nikada se dobrovoljno neću vratiti u Haški tribunal, jer sam 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspolaganju sudu. Tužilaštvo nije dokazalo krivicu, zato što je nema. U Hag neću ići ni na eventualno izricanje žalbene presude.

On se u odgovoru Hagu, žali i da je tužilac u zahtjevu za novo suđenje zloupotrjebio svoj položaj, prije svega “brojnim neprofesionalnim komentarima”, kao i da je optužujuća presuda Šešelju “opsesija Tužilaštva”. Predsjednik radikala podsjeća i da se na njegovoj oslobađajućoj presudi, koja je objavljena 31. marta 2016, radilo pune četiri godine, što je najduže u historiji Tribunala.

Po Šešelju, žalba Bramerca, osim što ima pravne manjkavosti, nije utemeljena ni na jednom argumentu i dokazu, što lider radikala obrazlaže stavku po stavku.

Tužilaštvo smatra da Žalbeno vijeće treba da usvoji dokaze tužilaštva i Šešelja osudi za zločine protiv čovječnosti, zatim za zajednički zločinački poduhvat prema Hrvatskoj i BiH, jer smatra da je tome doprinjeo regrutujući zajedno za svojom strankom dobrovoljce za ratište.

Bramerc sada ima rok od dvuje nedelje da replicira na Šešeljev podnesak, a nakon toga Žalbeno veće zakazaće žalbeni pretres.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj