HDZ-ova MINISTRICA DOZVOLILA VOJNOM ORKESTRU DA UČESTVUJE NA OBILJEŽAVANJU 9. JANUARA! SDP I DF: Tražit ćemo njenu smjenu i podnijeti prijavu!

Povodom interesa medija vezano za Odluku Ministarstva odbrane BiH po zahtjevima Službe Predsjednika RS, MO BiH iz ovom Ministarstva su se oglasili sljedećim navodima:

– Ministarstvo odbrane BiH će odobriti učešće Vojnog orkestra OS BiH – bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata – saopćeno je iz MO.

Danas su se oglasili i SDP i SDA s pozivom da Ministarstvo odbrane na čijem je čelu Marina Pendeš ne dozvoli učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi koju vlasti entiteta RS organiziraju povodom 9. januara, neustavnog dana ovog entiteta.

Komšić: Pendeš bi morala podnijeti ostavku, pa čak i krivično odgovarati!

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić reagirajući na vijest da je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš odobrila učešće pripadnika OS BiH na proslavi neustavnog praznika 9. januara u Banja Luci poručuje da bi Pendeš zbog ovoga morala podnijeti ostavku.

– Čak bi se dalo govoriti i o krivičnoj odgovornosti, kao pomagača, u slučaju koji vodi Tužilaštvo BiH po pitanju provođenja referenduma u RS-u.

Politički, ovo je očekivan potez HDZ-a i hadezeovaca prema politici Milorada Dodika! Kome to do sada nije bilo jasno i ko je na takvu politiku “zatvarao oči”, valjda je sada “progledao”, naglašava Komšić u izjavi za Patriju.

Predsjedništvo SDP-a/Foto: Agencije

SDP BiH će tražiti smjenu ministrice Pendeš

Odluka ministrice odbrane BiH Marine Pendeš da odobri učešće pripadnika OS BiH na proslavi neustavnog praznika 9. januara u Banjaluci još jedan je primjer na koji način funkcioniše i djeluje osovina Milorad Dodik – Dragan Čović, kazao je za TV1 politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić, komentarišući spornu odluku.

“Sve se dešava uz prećutnu saglasnost Predsjedništva BiH, koje je glavnokomandujući i vrhovni komandant OS BiH”, dodao je on.

S druge strane, apsurdno je da resorna ministrica uvlači OS BiH u političku igru, prije svega, vlasti u RS.

“Ona ovim odobravanjem negira odluku Ustavnog suda BiH, a valjda bi OS BiH, prije svega, trebalo da štite državu BiH i njene institucije. Ako neko misli da vojska, odnosno OS BiH, koje će Dodik, Čović ili Izetbegović pomjerati kao političke piune, mogu sutra biti punopravna članica NATO-a, svi zajedno imamo ozbiljan problem”, upozorio je Mašić.

SDP BiH će najvjerovatnije tražiti smjenu ministrice Pendeš, kao i odgovornost članova Predsjedništva BiH, koji ni o ovom pitanju nemaju stav.

Marina Pendeš/Foto: Agencije

Šta se slavi 9. januara: Manje plaće, najniže penzije, odlazak mladih, pad nataliteta, ogroman dug …

 

Entitetska vlast u RS najavljuje najveću proslavu 9. januara do sada. Kažu, biće proslava kakvu RS ne pamti.

Najavljuju se stotine učesnika.“Imaćemo paradu koja do sada nije bila viđena u RS“, najavio je prvi policajac RS-a Dragan Lukač. Njima je baš do parada, nisu propustili ni zadnju ispred Skupštine RS zbog smanjenja plaća. Možda će na paradu i oni iz pravosuđa, obrazovanja, uprave … nema razloga da to propuste, i oni su bili na istoj zajedno sa policijom.

Možda povedu i svoju djecu, barem onu koja su ostala u RS. Trebali bi. Da se solidarišu. Poslije bi se, u luksuznom restoranu Gorice Dodik, mogla služiti večera ljubavi. Ipak restoran naziva „Agape“  upućuje na to,  naziv je to za “stari običaj u ranom hrišćanstvu, trpezu za kojom nije bilo razlike između sirotinje i bogataša, gospodara i robova, …” .

Može i na veresiju, solidarno, ipak su svi zajedno u istom belaju. Svaki stanovnik RS duguje 3.900 KM, a ukupni dug je veći od 5 milijardi KM. Biće to i bolje, Vlada je  „Planom pozajmljivanja ” u narednoj godini predvidjela i nova zaduženja, najmanje 569 miliona KM.

Pa šta je to, poručuju zdravstveni radnici manjeg entiteta. Ukupan dug u samo u zdravstvenom sektoru  je, zaključno s krajem 2015. godine, premašio  milijardu KM. Prošla godina tek treba da se zbroji, biće to i bolje. I oni će na paradu, svi u bijelim mantilima. U bolnicama će ostati samo neophodan broj osoblja za hitne slučajeve, uz izuzetak osoblja u porodilištima. Tamo neće biti dežura, jer podaci su ohrabrujući  – Republika Srpska je za deceniju i po ostala bez čak 49.000 ljudi, na osnovu razlike između broja rođenih i umrlih. Od 2002. godine u RS nije zabilježen pozitivan prirodni priraštaj.

Pa šta, zato broj penzionera raste. Njih je 256 hiljada, a trend rasta govori da će taj broj u narednih pet godina biti i znatno veći. Penzija je ipak “obećana zemlja“, svaki mjesec  340 KM u prosjeku.

A mladi, sretno onima koji su otišli, neka ide i onih 62 posto koji u raznim istraživanjima izražavaju želju da odu. I logično je da mladi ljudi najviše bježe iz “prosperitetnijeg dijela BIH“.

Ovakvu Republiku Srpsku, kako reče njen predsjednik u novogodišnjoj čestitci,  danas niko ne može osporiti.

I zato će ovaj 9. januar biti proslavljen pompeznije i spektakularnije nego ijedan ranije.

 

 

 

(Global CIR/Agencije/Vijesti.ba/Patria.ba)

 

Komentiraj