TEMPERATURE PALE I DO -40: Haos širom Evrope, padaju stogodišnji rekordi – ledeni talas i oluje prouzrokovali velike probleme!

Dijelovi Evrope u saobraćajnom su haosu u četvrtak kada su temperature ispod nule i obilan snijeg blokirali ceste, izazvali nekoliko teških saobraćajnih nesreća i oluje na moru neviđene desetljećima.

Dvadesetogodišnji mladić poginuo je, a njegovi saputnici teško povrijeđeni kada je izgubio kontrolu na zaleđenoj cesti u zapadnoj Njemačkoj. Dva kamiona sudarila su se na autocesti na jugu zemlje uzrokujući štetu od pola miliona eura, prenosi Hina.

 Na sjeveru Švedske stotinjak putnika zapelo je u vozu kojem su otkazali motori 50 kilometara južno od Gallivarea. Lokalnom listu izjavili su kako su se stisnuli jedni uz druge da bi se zagrijali, prije nego što su ih seljani prebacili u crkvu.

Jaki vjetrovi koji su stigli s hladnom olujom Axel i visoka plima pogodili su obalne dijelove Njemačke i Skandinavije.

– Zabilježili smo stogodišnji rekord razine mora u Sonderborgu, Bagenkopu, Asbenari i drugim obalnim mjestima – rekao je glasnogovornik danskog meteorološkog zavoda.

Razina mora ponegdje je bila viša za 1,8 metara, ali stručnjaci očekuju da će u četvrtak početi padati.

Dramatični vremenski uvjeti doveli su do otkazivanja trajektnih veza u Baltičkom moru, a temperature u nekim dijelovima skandinavskog poluotoka dosezale su -40 stepeni.

Poplave su nosile automobile u njemačkim gradovima Luebecku i Flensburgu, a dijelovi starog grada Luebecka koji je pod zaštitom UNESCO-a nedostupni su za pješake.

Vlasti u Bavarskoj proglasile su uzbunu na lavinu pošto je gomila snijega zasula tu saveznu državu na jugu Njemačke.

Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj