ENERGETSKI CUNAMI: Nafta pada na 10 dolara za barel kroz deset godina?

Cijene nafte bi mogle da padnu na čak 10 dolara za barel u roku od deset godina, kao posljedica talasa “energetskih cunamija”, ocijenjuje šef za inovacije francuske energetske kompanije “Anži”, Tijeri Leperk. Pritisak na naftu će, kako je rekao u intervjuu za “Blumberg”, izvršiti niži troškovi proizvodnje solarne energije, rast prodaje električnih vozila, ekspanzija “pametnih” zgrada i jeftin vodonik.

Troškovi proizvodnje solarne energije će, prema njegovim riječima, vjerovatno pasti ispod 10 dolara za megavat-sat električne energije do 2025. godine na najosunčanijim mjestima na svijetu, čime će postati najeftiniji izvor električne energije.

Sve više automobilskih kompanija, kako kaže, nudi električna vozila dometa 500 kilometara, a pojedini gradovi zabranjuju automobile na dizel i benzin, što će se odraziti na pad tražnje za naftom, a posljedično i na cijene tog energenta.

Za manje od deset godina, kako dodaje, vodonik koji pretvara solarnu energiju u pogonsko gorivo će biti jeftin kao i tečni prirodni gas.

 

 

(Global CIR/NN)

1 Komentaron this Post

  1. Propade Rusija

    Reply

Komentiraj