PRENOŠENJE IZVRŠNE VLASTI SA PREMIJERA NA PREDSJEDNIKA! Turski parlament u ponedeljak o izmjenama ustava!

Skupština Turske u ponedjeljak počinje raspravu o promeni Ustava kojom bi se povećala ovlaštenja šefa države, što želi sadašnji predsjednik Redžep Tajip Erdogan, javila je danas agencija Anadolija.

 

Prijedlog amandmana koji je uoči Nove godine odobrio nadležni odbor Skupštine, predviđa prenošenje izvršne vlasti s premijera na predsjednika, što bi Erdoganu koji je na čelu države od 2014. godine poslije tri mandata premijera (2003-2014), najprije omogućilo da ostane na vlasti sve do 2024. godine.

Uređenje Turske je zasnovano na nešto izmijenjenom Ustavu ,donijetom poslije vojnog udara 1980, ali sada izvori bliski Erdoganu tvrde da je pogodniji predsjednički sistem koji u različlitim varijantama imaju Francuska, SAD i druge zemlje. Ako revizija Ustava bude odobrena, predsjednik će postavljati i smjenjivati ministre, imat će jednog ili više potpredsjednika i izdavat će uredbe. Time bi se također omogućilo da šef države ne mora da se po izboru na tu dužnost povuče iz svoje stranke.

Rasprava u plenumu Skupštine Turske bi u dvije faze trebalo da traje oko dvije sedmice. Da bi prijedlog bio prihvaćen potrebno je da ga izglasa bar 330 od ukupno 550 poslanika, a potom slijedi i referendum koji bi mogao da bude krajem marta ili početkom aprila. Takva mjera bi mogla da izazove političke poremećaje i da utiče na tursku privredu koja je već oslabljena zbog bezbjednosne i političke nestabilnosti i sve većih tenzija u društvu, ocijenili su stručnjaci.

Turski političari smatraju da bi ustavna reforma garantovala stabilnost zemlje, dok Erdoganovi protivnici smatraju da on sprovodi autoritarne sklonosti, posebno poslije navodnog pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. Takvu zabrinutost imaju i zapadne zemlje, posebno Evropska unija, čiji su se odnosi s Turskom pogoršali posljednjih mjeseci.

Na pitanje novinara da li je izvršni predsjednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdogan je početkom 2016. po povratku iz Saudijske Arabije rekao: “Već postoje primjeri toga u svijetu. To možete da vidite i na primjeru Hitlerove Njemačke!” “I poslije toga je bilo primjera u mnogim drugim državama”, naveo je turski predsjednik, a prenijela turska agencija Dogan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj