STOTINE AMERIČKIH TENKOVA NA ISTOK EVROPE: Odbrana od ‘ruske prijetnje’?!

Stotine američkih tenkova, kamiona, oklopnih vozila i druge vojne opreme stiglo je u njemačku luku Bremerhaven. Destinacija im je istočna Evropa gdje će učestvovati u jačanju NATO vojnog prisustva u blizini ruskih granica, prenose agencije.

Naime, NATO smatra da mora znatno ojačati svoje prisustvo jer je Evropa navodno u opasnosti od “ruske prijetnje”. Jedan teretni brod je stigao tokom sedmice, a još dva bi trebala da stignu u nedjelju. Teška vojna oprema šalje se željeznicom prema Poljskoj.

Izvori navode da SAD u ovoj operaciji planiraju da na prostor istočne Evrope dostave 87 “Abrams” M1A1 tenkova, 20 “Paladin” artiljerijskih sistema i 136 “Bredli” oklopna vozila. Dalje, 4.000 američkih vojnika bitće raspoređeno na prostoru Poljske, baltičkih zemalja, Bugarske i Rumunije.

Ova pošiljka realizira se neposredno prije Trumpove inauguracije, koju sa strijepnjom očekuju evropske države.

Fischer: Stara EU se razvila u ekonomsku silu jer se nalazila pod okriljem američke sigurnosti

Posljedice po EU će biti još ozbiljnije ukoliko, pored uspostavljanja američkih odnosa s Rusijom na novoj osnovi, Trump nastavi dovoditi u pitanje američki garant sigurnosti za Evropu. Takav bi potez išao na račun NATO-a, koji institucionalizira okrilje američke sigurnosti više od 60 godina. Evropljani bi se odjednom našli sami protiv Rusije koja sve više upošljava sva vojna sredstva kako bi isprobala granice, kao u Ukrajini, i potvrdila svoj utjecaj – ili čak hegemoniju – širom istočne Evrope.

Uskoro ćemo saznati šta NATO-ov naredni korak, ali je već naneseno mnogo štete. Garanti sigurnosti nisu samo stvar vojne prirode. Garant također mora širiti kredibilnu poruku da je spreman braniti svoje saveznike kad je god potrebno. Takvi dogovori onda uveliko ovise  o psihologiji, i kredibilitetu države vis-à-vis i prijatelja i protivnika. Kada se takva postojanost ošteti, javlja se sve veći rizik od provokacije – i, s njim, prijetnja od eskalacije u veću krizu ili čak oružani sukob.

Imajući u vidu ovaj rizik, EU bi sada trebala učvrstiti ono što joj je preostalo u smislu NATO-a i fokusirati se na spašavanje vlastite institucionalne, ekonomske i zakonske integracije. Također, trebala bi se obratiti svojim članicama kako bi dobila drugu opciju sigurnosti, piše u svom autorskom tekstu Joschka Fischer.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj