UPOZORENJE DODIKU IZ VOJVODINE: Historijske granice BiH nepromjenljive su od srednjeg vijeka

Stavovima da će uskoro doći do nove promjene granica na Balkanu i stvaranja velike Srbije, Milorad Dodik je po ko zna koji put pokazao neodgovornost i politički ekstremizam, saopćila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Poručujem Miloradu Dodiku, ono što i sam vjerovatno zna – nigde, a posebno na Balkanu, granice se ne mijenjaju bez ratova i sukoba, napisao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš, prenosi beogradski Danas.

Nijedna država ne raspada se i ne nestaje bez brojnih žrtava i patnji miliona ljudi, ukazao je Kostreš. HIstorija je toliko puta pokazala, Bosna i Hercegovina ne može se rasturiti bez ratnog vihora koji ubrzo zahvati i susJedne zemlje, napomenuo je Kostreš. Iako sumnjam da je zaboravio, Dodika bi trebalo podsjetiti – dvije stvari su, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, neupitne i predstavljaju historijsku kategoriju dugog trajanja, smatra Kostreš.

Međunarodno priznate i historijske granice Bosne i Hercegovine nepromjenljive su od srednjeg vijeka, uprkos različitim državama u kojima se ona nalazila. Druga konstanta je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, podvukao je Kostreš.

Zagovaranje promjene međunarodno priznatih granica BiH – države koja je prije samo dvije decenije izašla iz najkrvavijeg rata u Evropi poslije 1945, nije samo neodgovorno, već je i veoma zloslutno, rekao je Kostreš.

On je ukazao da je posjeta Tomislava Nikolića Banjoj Luci, na proslavu ukinutog praznika Republike Srpske, poruka podrške Dodiku i svjedočanstvo da neki krugovi u Srbiji nisu odustali od teritorijalnih pretenzija prema susjednim državama.

Nikoliću i Dodiku upućujem Poruku: poštujte države u kojima živite i radite u interesu boljeg života građana, učvršćujte vladavinu prava, a ne govor mržnje, i poštujte odluke Ustavnog suda i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, zaključio je Kostreš.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj