(VIDEO) SNIMAK OBJAVILI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Teroristi DAIŠ-a raznijeli INA-ino postrojenje u Siriji?

Teroristi takozvane ‘Islamske države’ navodno su u zrak dignuli plinsko postrojenje Hayan koje se nalazi stotinu kilometara istočno od Homsa. Sami ekstremisti objavili su tu informaciju na društvenim mrežama.

Na službenim stranicama INA-e vidljivo je kako su se u bloku Hayan vršila istraživanja koja su završena 2007., a koja su dovela do šest otkrića plina i nafte – u Jiharu, Al Mahru, Palmyri, Mustadyri te Mazruru. Detonacija je uslijedila nakon što su teroristi na tom području postavili ogromne količine eksploziva, navodi se na društvenim mrežama. Snimku eksplozije DAIŠ je objavio putem svoje agencije Amaq.

Na snimci koja se širi internetom vidljivo je i kako teroristi postavljaju eksploziv u trenucima prije eksplozije.

Zbog sukoba u Siriji i komplicirane političke situacije, INA-ine aktivnosti na području Hayana potrajale su tek 57 dana u 2012. godini. Balkan Insight navodi kako je INA prestala izvlačiti naftu i plin 2012. godine zbog sankcija koje je Evropska unija nametnula Siriji,ali i da su nalazišta ostala u vlasništvu INA-e.

INA planirala povratak u Siriju

Prošlog mjeseca INA je spomenula mogućnost povratka sirijskih polja, a u kompaniji su tad kazali kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji vrlo složena, zbog čega postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti riješena.

‘Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila “višu silu” i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti “više sile”. Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do DAIŠ-a.

Osnovni preduvjet za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije’, poručila je INA prošlog mjeseca.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj