SIRIJSKA ARMIJA NAPREDUJE U ISTOČNOM DAMASKU! Nakon četiri godine SAA u gradu Hazrami; Assad: Pobjeda će nastupiti kada protjeramo sve teroriste!

105. brigada Republikanske garde SAA probila je primarnu odbranu terorista Jaysh Al-Islama u Hazrami i ušla u ovaj grad po prvi put u četiri godine, dok predsjednik Assad već otvoreno najavljuje pobjedu u ratu koji traje već šest godina.

Uz podršku Palestinske oslobodilačke vojske (PLA), Sirijska arapska armija oslobodila je veći dio  Hazrame, ubijeno je i ranjeno nekoliko terorista, te su pronađena skladište sa velikim količinama  oružja u ovom  gradu u istočnoj Guti.

Izvori iz sirijske armije informirali su medije da je 105. brigada danas oslobodila više od 70 posto Hazrame. Pored toga, u jeku ofanzive,  specijalne snage sirijske vojske  upale su u ključni brdski gradić Tal Farzat. Oslobodili su pola ovog područja i dodatno učvrstili svoje pozicije. Ukoliko Sirijska  arapska  armija  u potpunosti ovlada Tal Farzatom, onda će u suštini imati otvoren prostor za dejstvovanje  po  obližnjim gradovima Hawsh Salhiyah i Nashabiyah.

Posljednje informacije govore kako je SAA u kontranapadu uspjela povratiti kontrolnu tačku na putu  Khnevis u zapadnoj Salamiji.

Al Assad: Nalazimo se na putu prema pobjedi, a ona će nastupiti kada sve teroriste protjeramo!

Sirijski predsjednik Bašar al Asad ocijenio je da je oslobađanje Halepa “kritičan trenutak” u sukobu što je izbio 2011. te da se njegova vlada  “nalazi na putu prema pobjedi”, u rijetkom razgovoru za tri francuska medija. Nakon godina žestokih borbi, sirijska Vlada je 22. decembra  objavila da je u cijelosti oslobodila Halep, drugi po važnosti grad u zemlji, čiji je istočni dio bio uporište terorista.

Ovo je kritičan trenutak u ratu i nalazimo se na putu prema pobjedi”, rekao je Asad u prvom intervjuu za francuska glasila nakon oslobađanja Halepa za radio RTL, televizijsku mrežu LCP i radioteleviziju France Info. No “ne smatramo to pobjedom, jer pobjeda će biti kada uklonimo sve teroriste”, dodao je sirijski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o silovitim bombardiranjima u kojima je razoren grad i poginuo velik broj ljudi, pa i civila, Asad je ocijenio da je to “cijena koja se ponekad mora platiti”. “Naravno, mi Sirijci žalimo zbog toga što je dio zemlje uništen i zbog krvoprolića”, ali “nikada nisam čuo da se u povijesti govori o dobrom ratu (…) Svi ratovi su ružni”, istaknuo je sirijski predsjednik.

“Pitanje je kako osloboditi civile od terorista”, dodao je.  “Je li bolje ostaviti ih pod njihovom vlašću koja im skida glave i pogubljuje ih? (…) Ne, moramo ih osloboditi (…) i ta se cijena ponekad mora platiti”, zaključio je Bašar al-Asad.

Francuska parlamentarna delegacija u Halepu: Sva sreća da su došli Rusi i preokrenuli tok rata!

Francuski zastupnik Thierry Mariani posjetio je (zajedno s Nicolasom Dhuicqom, zastupničkim kolegom iz stranke Les Republicains) sirijski grad Halep te je pritom rekao da je bez ruske vojne intervencije cijela Sirija mogla pasti u ruke terorista.

Nadalje, Mariani je rekao da ono što su vidjeli on i njegova delegacija nema veze s onime što nastoje progurati Zapadni mediji. Također je istaknuo kako će učiniti sve da pravu sliku Halepa i stanja u Siriji prenese francuskom narodu.

“Da Rusija nije bila ovdje, zemlja je lako mogla pasti u ruke terorista. Srećom Rusi su došli i promijenili su tok rata. Dakako, rat nije završen, no smatram da je važno da ruske snage ostanu ovdje sve do kraja rata”, istaknuo je francuski zastupnik navodeći kako je oslobođenje Halepa prekretnica u globalnoj borbi protiv terorizma.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj