(VIDEO) POLICIJA RASTJERALA DEMONSTRANTE: Turski parlament počeo raspravu o ustavnim amandmanima

Turski parlament danas je počeo raspravu o ustavnim amandmanima kojima bi predsjednik države Redžep Tajip Erdogan dobio sva izvršna ovlaštenja i mogućnost da na toj funkciji ostane u još dva petogodišnja mandata. Erdogan već dugo pokušava da u parlamentu progura ustavne reforme kojim bi praktično bio uveden predsjednički sistem, dok opozicione partije smatraju da bi na taj način bio stvoren sistem nalik diktaturi, a Turska bi se udaljila od demokratije i Zapada.

Pokušavaju da umjesto demokratskog parlamentarnog sistema uvedu totalitarizam, rekao je glavni opozicioni lider Kemal Kiličdarloglu, prenio je AP.

Očekuje se da će rasprava u parlamentu trajati dvije sedmice, a da bi prijedlog bio usvojen mora da ga podrži 330 od 550 poslanika. U tom slučaju na proljeće bi bio organizovan referendum, koji je obavezan za svaku promjenu ustava. Vladajućoj Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja u parlamentu nedostaje 14 glasova za usvajanje prijedloga ustavnih amandmana, ali im je podršku obećala nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP).

Predloženim izmenama ustava predsednik države bi dobio sva izvršna ovlaštenja, mogao bi da smjenjuje i postavlja vladu, imao bi pravo da ostane na čelu partije, predlagao bi budžet i proglašavao vanredno stanje u državi. Uz sve to, Erdogan bi dobio pravo da na čelu države ostane do 2029. godine.

Republikanska partija ne učestvuje u raspravi

Profesor prava Murat Sevinc smatra da je riječ o ličnoj želji turskog predsjednika. “Postoje dvije mogućnosti: predsjednik će ili prihvatiti djelovanje u okviru ustavnih granica, ili će pripremiti novi ustav po vlastitim željama. Zbog toga za mene ovo nisu ustavne promjene, već promjena režima.”

Najveća turska opoziciona stranka odbija sudjelovanje u raspravi, navodeći da će predložene promjene smanjiti ovlasti parlamenta. „Mi se ne protivimo jer je Erdogan predsjednik. Sistem koji on predlaže bi čak i od mene napravio diktatora”, kaže opozicioni političar Bulent Tezcan.

Policija rastjerala demonstrante

Turska policija zaustavila je i rastjerala demonstrante koji su pokušali doći do zgrade parlamenta u Ankari. Nekoliko stotina osoba odazvalo se pozivu opozicije i nevladinih organizacija da okupljanjem iskažu protivljenje ustavnim promjenama.

Turske snage sigurnosti blokirale su područje oko parlamenta, te upozoravaju da nadležne službe nisu izdale dozvole za protestna okupljanja ispred državnih institucija.,

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj