HO─ćE LI PRISTATI NA ZAHTJEVE? Albanske stranke pomrsile ra─Źune Gruevskom

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov dodijelio je danas u utorak 10. januara mandat za sastavljanje vlade biv┼íem premijeru i predsjedniku najve─çe konzervativne makedonske stranke VMRO-DPMNE. Za sastavljanje nove parlamentarne ve─çine potrebno je 61 parlamentarno mjesto od 120 ukupno postoje─çih, za ┼íto mandatar ima 20 dana nakon ─Źega u slu─Źaju neuspjeha mora vratiti mandat (u tom slu─Źaju, novi mandat dobio bi SDSM i Zoran Zaev).

Gruevski je relativni pobjednik u decembru odr┼żanih izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je osvojio 51 mjesto od 61 koliko je potrebno za samostalno formiranje vlade. VMRO-DPMNE u stopu je pratio SDSM sa kona─Źnih 49 osvojenih mjesta u parlamentu.

Dodjela mandata relativnom pobjedniku izbora, kako je sve ─Źe┼í─çe slu─Źaj u brojnim demokracijama, ne zna─Źi da ─çe mandatar uspjeti sastaviti vladu. Upravo je ovo scenarij na kojeg se pripremaju makedonski gra─Ĺani. Kako nam je u telefonskom razgovoru kazao stalni Biltenov analiti─Źar iz Skopja Artan Sadiku: ÔÇťGruevski najvjerojatnije ne─çe uspjeti formirati vladu. Albanske stranke bi mogle pod pritiskom me─Ĺunarodne zajednice pristati na koaliciju sa SDSM-om. Tek ako se to ne desi mo┼że se o─Źekivati nove izbore koji bi onda trebali biti istovremeno kad i lokalni izbori najavljeni za mart ove godineÔÇŁ.

Bez albanskih stranaka nijedna strana ne mo┼że sastaviti vladu. No, usprkos tome ┼íto su albanske stranke vi┼íe sati pregovora ulo┼żile u sastanke sa oporbenim liderom Zoranom Zaevim iz SDSM-a, strah od njihove potencijalne koalicije sa VMRO-DPMNE-om i dalje je sveprisutan u javnosti. Primarno zbog toga ┼íto je do ovih izbora najve─ça albanska stranka DUI provela vi┼íe mandata u koaliciji sa VMRO-DPMNE-om. To im se u kona─Źnici odrazilo na pad popularnosti na decembarskim izborima kada su izgubili gotovo polovicu svojih glasa─Źa, ─Źime se otvorio prostor za ja─Źanje drugih albanskih stranaka. Tako je najve─çe iznena─Ĺenje izbora postala mlada stranka BESA formirana 2014. godine.

Savez za Albance

Premda se ne o─Źekuje da bi DUI mogao u─çi u koaliciju sa Gruevskim i tako omogu─çiti jo┼í jednu vladu iste nestabilne koalicije (naime, posljednje dvije ovakve vlade su pale i izlazilo se na izvanredne parlamentarne izbore) iznena─Ĺenja ipak nisu nevjerojatna. U ovakvom raspletu scenarija, DUI bi sam sebi potpisao kona─Źnu smrtnu politi─Źku presudu. Mo┼żda je upravo zbog toga i DUI potpisao deklaraciju kojom su se sve parlamentarne albanske stranke u Makedoniji ujedinile u ÔÇťSavez za AlbanceÔÇŁ koji broji 18 parlamentarnih mjesta. Deklaraciju su potpisali Ali Ahmeti u ime Demokratske unije za integraciju ÔÇô DUI, Bilal Kasami u ime pokreta BESA te Ziadin Sela ispred Demokratske stranke Albanaca ÔÇô DPA.

Ovim ujedinjenjem albanske stranke ote┼żale su Gruevskom stvaranje koalicije: ÔÇťPotpisana deklaracija takvog je sadr┼żaja da se zna da Gruevski ne mo┼że na to pristatiÔÇŁ, smatra Sadiku. Deklaracijom se zahtijeva da se makedonskim Ustavom propi┼íe i albanski kao slu┼żbeni jezik u cijeloj Makedoniji. Tra┼żi se da Sobranje izglasa rezoluciju o genocidu nad Albancima u periodu od 1912. ÔÇô 1956. godine.

Zatim, ujedna─Źavanje ekonomskog i socijalnog razvoja svih makedonskih regija, otvaranje posebnog ministarstva koje bi bilo zadu┼żeno za po┼ítovanje prava i zajednica kao i njihovog ekonomskog i socijalnog integriteta u svim regijama koje su dosad bile zapostavljane. Zanimljiv je i zahtjev da se u sve va┼żne otvorene sudske slu─Źajeve u kojima sudjeluju Albanci uklju─Źe istra┼żiva─Źke komisije i nezavisna me─Ĺunarodna tijela kao i produ┼żenje rada Specijalnog tu┼żiteljstva dogovorenog Sporazumom u Pr┼żinu. Na kraju se tra┼żi rje┼íavanje problema imena sa Gr─Źkom te ubrzavanje euroatlantskih integracija.

No, ovo nisu jedine svrhe Deklaracije, smatra na┼í sugovornik Sadiku prema kome ujedinjavanje Albanaca ujedno slu┼żi ÔÇťdelegitimaciji SDSM-a kao stranke koja zastupa albanske interese. Cilj je da na idu─çim izborima SDSM ne dobije albanske glasove koje je dobio na decembarskimaÔÇŁ.

Usprkos prvotnom sveop─çem razo─Źarenju u rezultate izbora, i svim diplomatskim neuspjesima me─Ĺunarodne zajednice u Makedoniji, ─Źini se da su se tektonske promjene na makedonskom polju parlamentarne politike ipak dogodile te da je mo─ç Gruevskog zauvijek oslabljena. ─îak i ako uspije sastaviti vladu, ┼íanse da se odr┼żi du┼że na vlasti su gotovo nikakve. Javnost ga je ve─ç dva puta prisiljavala na ostavku, ako se i dogodi tre─çi put, to bi sigurno bio posljednji. Za ovo su ipak u kona─Źnici zaslu┼żni sami Makedonci koji su neumorno godinama prosvjedovali na ulicama.

 

(Global CIR/Bilten)

Komentiraj