MENDELIN SABORAC! Zuma: Ne posjećujte Izrael, neka to bude znak naše solidarnosti sa palestinskim narodom!

Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike, pozvao je građane te zemlje da ne posjećuju Izrael kako bi se na taj način solidarisali sa Palestincima. “Ne posjećujte Izrael kako bi to bio naš znak solidarnosti sa palestinskim narodom”, rekao je Zuma tokom obraćanja na obilježavanju 105. godišnjice Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

“Južnoafrička Republika će nastaviti pružati podršku borbi palestinskog naroda na putu pravde”, kazao je Zuma. Izrazio je podršku nedavnoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva okončanje izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu. “Palestina će jednog dana postići svoj cilj i sigurno izvojevati nezavisnost”, istakao je Zuma.

Vlasti Južnoafričke Republike izraelsku politiku prema Palestincima smatraju “apartheidom” poput onog iz njihove zemlje u periodu 1948.-1994. kada su bijelci imali veća prava od ostalih. U Južnoafričkoj Republici postoje određene mjere kako građani ove zemlje koji posjeduju izraelsko državljanstvo ne bi obavljali vojni rok u Izraelu kao i birokratske prepreke za uvoz izraelskih proizvoda.

Ne bojim se zatvora, služio sam kaznu sa Mendelom!

Zumin predsjednički mandat obilježen je različitim ‘političkim potresima’ sa ciljem njegove diskreditacije. Izvještaj istražitelja za korupciju koji je objavljen krajem prošle godine sadrži informacije zbog kojih bi sudske vlasti trebale istražiti da li su Zuma, njegovi minisitri i neke državne kompanije prekoračili svoja ovlaštenja u poslovanju sa bogatim indijskim biznismenima.

Braća Gupta, Ajay, Atul i Rajesh, koji su Zumini prijatelji i rade sa njegovim sinom, optuženi su za uticaj na imenovanja u kabinetu predsjednika i namještanje vladinih tendera. Zuma i braća Gupta poriču bilo kakav prestup. Hiljade protestanata je tražilo predsjednikovu ostavku nakon objavljivanja ovog izvještaja, a neki opozicioni lideri su zatražili njegovo krivično gonjenje.

Nije me strah zatvora. Bio sam u zatvoru tokom borbe”, kazao je Zuma okupljenoj masi svojih pristalica u njegovoj rodnoj Kwa-Zulu Natal provinciji. Zuma je proveo 10 godina kao politički zatvorenik na ostrvu Robben zajedno sa Nelsonom Mandelom tokom vladavine bjelačke manjine u ovoj afričkoj zemlji.

U istražiteljevom izvještaju nema riječi poput “krivičnog djela“, ali je predloženo da sudske vlasti izvrše istragu. U jednom slučaju je naglašeno “izuzetno i jedinstveno” miješanje vlade u privatne poslove Zuminih prijatelja i njegovog sina. To je “mogući sukob interesa predsjednika kao šefa države i njegovih privatnih interesa kao prijatelja i oca”.

BRICS je alternativa koju trebamo, ne želimo da nam Zapad više diktira

Predsjednik Južnoafričke Republike, Jacob Zuma, sredinom prošle godine dao je intervju za ruski kanal RT te se pritom osvrnuo na novu Razvojnu Banku BRICS grupacije. Podsjetimo, Južnoafrička Republika je članica BRICS-a, zajedno s Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom. Rekao je kako je došlo vrijeme za uspostavu novih globalnih financijskih institucija, alternativa postojećoj Svjetskoj Banci.

“Imamo te stare banke koje su osnovane prije mnogo godina. Svijet se od onda promijenio, razvio se. Već niz godina pozivamo na transformaciju financijskih institucija, globalno”, rekao je.

Ističe kako je dobro, naročito za Afriku, da zemlje sada imaju izbor, odnosno da ne moraju ovisiti samo o Zapadu. “Sada imaju izbor”, rekao je referirajući se na novu BRICS banku. Što se tiče pomoći sa Zapada, Zuma navodi kako ona uvijek dolazi uz cijenu – “Žele vam diktirati što smijete raditi“, istaknuo je.

 

 

(Global CIR)

 

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj