POKRET ZA EVROPU NACIJA: Populisti Francuske i Njemačke za deset dana osnivaju savez!

Kandidatkinja krajnje desnice za predsjednicu Francuske Marine Le Pen i sučelnica stranke njemačke populističke desnice AfD Frauke Petry sudjelovat će 21. januara Njemačkoj na konferenciji koja bi trebala zapečatiti savez dviju formacija, piše u tweetu Petry u ponedjeljak navečer.

Tu konferenciju naslovljenu “Sloboda za Evropu” koja će se održati u Koblenzu organizira skupina Evropa nacija i sloboda Evropskog parlamenta, utemeljena 2015. i smještena na krajnjoj desnici evropske šahovnice. Le Pen je njezina supredsjednica. U svojem tweetu Petry najavljuje i sudjelovanje nizozemskog protuislamskog zastupnika Stranke slobode Geerta Wildersa.

Stižu i talijanski i austrijski populisti

Talijan Matteo Salvini iz Sjeverne lige te Austrijanac Harald Vilimsky, glavni tajni stranke krajnje desnice FPO (Stranka slobode), također su najavljeni, po istom izvoru. Ludovic de Danne, član strateškog vijeća kampanje predsjednice FN-a potvrdio je očekivano prisustvo Le Pen 21. januara.

Za AfD koji drži protuislamski diskurs, trenutno se smatra da će dobiti 15 posto glasova na parlamentarnim izborima koji će se vjerovatno održati krajem septembra. Takav populistički desničarski pokret nepoznat je u Njemačkoj od kraja Drugog svjetskog rata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj