ŠEF MISIJE OSCE-a ZA BiH: ‘Neće biti trećeg entiteta, to je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice i hrvatska predsjednica to razumije!

Samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i Distrikt Brčko, prihvatljiva je za međunarodnu zajednicu, kazao je u Danu uživo Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a za BiH.

Jučer je u Banjaluci održano obilježavanje 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske. Komentarišući obilježavanje Dana RS-a, Moore je naglasio da je daleko bitnije baviti se životnim pitanjima.

“Moramo koncentrisati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život. A ne samo razmišljati o 9. januaru, nego i o desetom, jedanaestom…”.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je jučer poslao neke oštre poruke. Između ostalog najavio je i mogućnost otcjepljenja RS-a.

“Dodik zna da ne može doći do raspada BiH. Jedina sudbina BiH je ona u kojoj je suverena sa dva entiteta”, poručio je ambasador.

Ipak, nakon Dodikovih izjava mnogi građani su zabrinuti jer strahuju od novih sukoba. Moore je priznao da su građani širom BiH frustrirani i nezadovoljni trenutnom situacijom…

“Stoga je naša poruka političarima da rade svoj posao kako bi bilo daleko više pozitivnih pomaka. Evo, danas sam u Hrvatskoj koja je ostvarila svoje ambicije i postala članica Evropske unije”.

Na pitanje voditelja Dana uživo da li je danas u Hrvatskoj razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Moore je rekao da je Hrvatskoj i njenoj predsjednici jasan stav međunarodne zajednice.

“Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice. Jasno mi je da Grabar Kitarović razumije te stavove”.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom obilježavanja neustavnog Dana RS-a kazao da nema BiH bez ovog entiteta. Moore smatra da niko u Srbiji ne traži otcjepeljenje jer bi to bilo opasno za stabilnost u cijelom regionu.

Također, ambasador je govorio i o učešću stranaca u Ustavnom sudu BiH i zahtjevima iz RS-a o njihovom izuzeću.

“Sastav Ustavnog suda BiH se može promijeniti zajedničkim sporazumom i neki ljudi moraju shvatiti da stranci nisu protiv entiteta. Entiteti su realnost”.

Sve češće su i kritike na račun rada misije OSCE-a u BiH jer im se zamjera da “šute na antidejtonska djelovanja”. Moore se ne slaže sa ovim stavom navodeći da OSCE možda čak i previše govori, ali definitivno “ne šuti”.

Misija OSCE-a se u proteklom periodu značajno angažovala u vezi izbora u Stocu. Ambasador se nada da će se izbori u ovoj opštini održati u bliskoj budućnosti. Pitanje je samo ko će biti na listićima, kazao je Moore te dodao da je 2. oktobra “demokratija ukradena od Stočana”.

Na kraju svoga gostovanja Moore je ponovio stav međunarodne zajednice da je najbolji put BiH put koji vodi u evropske integracije.

“Najbolji put BiH jeste članstvo u EU. Upitnik je jedna faza, to je sada zadaća za sve nivoe u BiH i to je nešto što će trajati. Sljedeća faza bi mogla biti dobijanje kandidatskog statusa. To je jedini put naprijed”.

 

 

(Global CIR/N1)

Komentiraj