SLUČAJ HARADINAJ: Srbija traži izručenje, Kosovski parlament očekuje hitno oslobađanje

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtjev za izručenje Ramuša Haradinaja. Uz zahtjev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Haradinaj je prošle srijede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu potjernice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru. Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen. U pitanju su navodni ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Kosovski parlament očekuje hitno oslobađanje Haradinaja

U Prištini je održana sjednica kosovskog parlamenta povodom hapšenja predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Na sjednici, na kojoj su predstavnici vlasti, izraženo je očekivanje da će Haradinaj veoma brzo biti pušten iz pritvora u Francuskoj, gdje je uhapšen po potjernici Srbije. Očekuje se da parlament donese deklaraciju kojom će se tražiti hitno oslobađanje Haradinaja.

Premijer Isa Mustafa je obraćajući se poslanicima izrazio zabrinutost zbog zadržavanja Haradinaja u pritvoru, ocijenivši da je potjernica Srbije “nezakonita i politički motivisana” sa jasnom tendencijom da, kako je rekao, postakne tenzije i konflikte. Mustafa je rekao da kosovska vlada naporno radi kako bi “ove tendenciozne i neosnovane optužbe Srbije” bile odbijene od međunarodnih bezbjednosnih institucija.

“Napravili smo maksimalne napore za Kosovo da se priključe Interpolu i da se poveća saradnja sa Europolom. Nadamo se da će sa našim članstvom u ovim institucijama, ovakve političke motivisane potjernice biti ukinute”, rekao je Mustafa, prenijeli su kosovski mediji. On je izrazio uvjerenje da će francuske pravosudne institucije učiniti sve kako bi Haradinaj što prije bio pušten iz pritvrora. “Haradinaj je bio premijer Kosova, predsjednik je Alijanse za budućnost Kosova, koja je snažna politička partija u zemlji i izuzetno je evropski orijentisana i zato ne vidim razlog da ostane dalje u pritvoru”, zaključio je Mustafa.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je rekao da je u stalnom kontaktu sa francuskim vlastima, kako bi im se objasnilo da je hapšenje Haradinaja nezakonito, a da je srpska optužnica politički motivisana. Hodžaj je ponovo optužio Srbiju da nastavlja sa politikom Miloševića prema Kosovu. Kosovski ministar spoljnih poslova je rekao da je zvaničnom Parizu uputio hitan zahtjev za odlazak u Francusku kako bi izbliza pratio dešavanja u vezi sa hapšenjem Haradinaja.

Ministarka pravde Durata Hodža je ocijenila da hapšenje Ramuša Haradinaja predstavlja kršenje ljudskih prava. Predstavljajući izvještaj o tome šta je ministarstvo pravde Kosova uradilo do sada, ona je poslanicima prenijela da je francuskom ministarstvu pravosuđa poslato više zahtjeva za oslobađanje Haradinaja. Kako je rekla, dostavljeni su primjeri ranijih slučajeva oslobađanja zvaničnika Kosova, koji su bili uhapšeni na sličan način, pošto su se našli na Interpolovim potjernicama a prema optužnicama Srbije.

Prema riječima Hodže, Kosovo je od Interpola zatražilo da sa potjernica izbriše zvaničnike Kosova koji su kako je rekla optuženi iz političkih razloga. Ministarstvo pravde Srbije poslalo je francuskim pravosudnim organima zahtjev za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj