(VIDEO) PREMA IZBORU FIFA-e: Cristiano Ronaldo dobitnik nagrade za najboljeg igrača u 2016. godini

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je za najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu izabrala Cristiana Ronalda ispred Lionela Messija i Antoinea Griezmanna.

Ceremonija dodjele nagrada održala se u Cirihu, a Ronaldo je osvojio i Zlatnu loptu koju mu je ranije dodijelio France Football. Ovo je drugi put nakon 2008. godine da je FIFA imenovala Portugalca za najboljeg nogometaša svijeta.

FIFA je za najbolju nogometašicu svijeta izabrala Carli Lloyd, najbolji treneri u muškoj i ženskoj kategoriji su Claudio Ranieri i Silvia Neid, najbolji gol je postigao Mohd Faiz bin Subri.

Nagradu za fair-play dobio je Atletico Nacional, dok je futsal legenda Falcao nagrađen za nevjerovatnu karijeru.

U izboru za najbolje fudbalere i fudbalerke te trenere učestovali su kapiteni (25 posto) i treneri (25 posto) nacionalnih reprezentacija širom svijeta, kao i odabrani predstavnici medija (25 posto) i navijači (25 posto).

Također, proglašen je i idealni tim godine. U njemu su Manuel Neuer, Dani Alves, Pique, Sergio Ramos, Marcelo, Toni Kroos, Iniesta, Luka Modrić, Cristiano Ronaldo, Messi i Luis Suarez.

Zanimljivo, iako je Antoine Griezmann bio u najužoj konkurenciji za najboljeg nogometaša svijeta, za njega nije bilo mjesta u idealnom timu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj