OD NACISTA JE SPASILA 3.500 JEVREJA: Preminula novinarka koja je prva objavila da je počeo Drugi svjetski rat!

Britanska ratna dopisnica Clare Hollingworth, novinarka koja je prva javila da je započeo Drugi svjetski rat, preminula je u Hong Kongu u 106. godini, objavljeno je u utorak na njezinoj Facebook stranici. 

Hollingworth je ušla u historiju kad je javila da Njemačka upravo kreće s invazijom na Poljsku, čime je započeo Drugi svjetski rat. Bilo je to samo sedam dana nakon što je zaposlena u britanskim novinama Daily Telegraph.

‘U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu u julu 1939. Hollingworth je dobila nadimak ‘Scarlet Pimpernel’ jer je pomogla oko 3500 Židova da pobjegnu od nacista, organizirajući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju’, napisao je Klub stranih dopisnika Hong Konga prigodom njenog 105. rođendana, referirajući se na seriju povijesnih romana britanske spisateljice barunice Orczy koji prate priču Engleza koji spašava aristokrate tokom Francuske revolucije.

Hollingworth je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga tijekom kraja vladavine Mao Ce Tunga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj