POTPREDSJEDNIK ORBANOVE PARTIJE ‘FIDES’: “Zbrisati sve organizacije koje finansira Soros”

Sve organizacije civilnog društva koje finansira Džordž Soros treba da budu “zbrisane” iz Mađarske, kaže potpredsjednik vladajuće partije Fides Silard Nemet. Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da nevladine organizacije dobijaju novac iz inostranstva kako bi “organizovali priliv izbeglica i podstakli migraciju”.

Nemet je na konferenciji za novinare rekao da Soros “gura veliki svjetski kapital i s tim u vezi političku korektnost u Mađarsku”, a da se nevladine organizacije koje finansira miješaju u politiku, prenio je sajt HirTV. “Ove organizacije moraju da budu potisnute svim raspoloživim sredstvima i ja mislim da moraju biti zbrisane. Mislim da su međunarodni uslovi sada pravi za to pošto je izabran novi predsjednik SAD”, rekao je Nemet.

Rojters navodi da niko u Sorosevom fondu nije bio dostupan za komentar, a portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je u odgovoru na pitanje britanske agencije upućeno mejlom odgovorio da kao poslanik i potpredsjednik Fidesa, Nemet zastupa stanovište svoje partije, ali i građana koji su ga izabrali.

Kovač je, međutim, ukazao da je stav mađarske vlade iznio premijer Orban u intervjuu objavljenom na sajtu 888.hu u decembru kada je rekao da će Soroš biti “istisnut” iz svake evropske zemlje i da će nevladine organizacije biti pod lupom kako bi se vidjelo čije interese predstavljaju.

Iz grupe za ljudska prava TASZ, jedne od NVO koje finansira Soros kažu da ne znaju šta vlada planira u vezi sa organizacijama civilnog sektora, ali da “ih ne plaše posljednji komentari”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj