(VIDEO) IZRAEL NAPAO VOJNI AERODROM U DAMASKU: Sirija najavila odmazdu!

Zapovijedništvo sirijske vojske objavilo je kako je Izrael ispalio rakete na glavnu vojnu zračnu luku zapadno od glavnog grada Damaska i upozorilo Tel Aviv na posljedice onoga što su nazvali “očiglednim” napadom. 

Sirijska državna televizija objavila je priopćenje vojske prema kojemu je nekoliko raketa ispaljeno iz područja blizu jezera Tiberias u sjevernom Izraelu kratko iza ponoći te potvrđeno da su pale u područje zračne luke, glavnog uporišta elitne Republikanske garde. Također se upozorava da će vojska poduzeti odmazdu za ovaj napad.

Sirijsko vojno zapovjedništvo i oružane snage upozorile su Izrael na posljedice ovog napada i istaknule kako će se nastaviti boriti protiv terorizma.  U priopćenju se ne navodi ima li žrtava u napadu, no navodi se da su rakete izazvale požar. Ranije je sirijska državna televizija objavila da je nekoliko jakih eksplozija pogodilo područje vojne zračne luke Meza u blizini Damaska te da su na lice mjesta upućena ambulantna kola, no nikakvi drugi detalji nisu navedeni.

Izrael je ranije ciljao položaje libanskog pokreta Hezbolah unutar Sirije, u kojoj je ova grupa, koju podupire Iran, bila izravno uključena u sukob na strani sirijske vojske. Izraelski vojni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi iskustvo Hezbolaha, koji je u ratu u Siriji imao značajnu ulogu i nedavno pomogao sirijskoj vojsci da ponovno preuzme kontrolu nad istočnim područjem grada Halepa, moglo bitno ojačati ovu skupinu.

Glavna ruta vojne opskrbe za Damask, koja dolazi s libanonske granice, više puta je bila metom zračnih napada posljednjih godina. Zračna luka u Damasku bila je 2013. metom zračnih udara. Tel Aviv, međutim, niti potvrđuje niti opovrgava uključenost u zračne udare unutar Sirije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj