MERKELOVA TRAŽI VOJNO JAČANJE EU: Nema garancije da ćemo vječno blisko sarađivati sa SAD-om!

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je države članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbjednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija vječnosti u odnosima sa SAD.

“Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica kao i obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke prijetnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi”, rekla je Merkelova studentima u Briselu, nakon što je primila počasne diplome o doktoratima od univerziteta Gent i Leven u Belgiji.

Kako prenosi Rojters, ona nije direktno pomenula novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampovu izjavu tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO. Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svijetu u budućnosti.

“Nemojmo se zavaravati: sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije vječnosti bliske saradnje sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome”, kazala je. Merkel je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromis po pitanju ilegalnih migracija, uključujući brže napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj