PISMO PODRŠKE MERYL STREEP: De Niro: Dijelim tvoja osjećanja prema propalicama

Glumac Robert De Niro pridružio se Udruženju stranih novinara u Holivudu koji su javno podžali Meryl Streep nakon što je na dodjeli Zlatnog Globusa održala govor u kojem je oštro iskritikovala budućeg predsjednika Trampa.

De Niro, koji je protekle godine izrazio želju da Trumpa “tresne po faci”, poslao je svojoj dragoj koleginici pismo koje je objavio magazin People.

Meryl,

Ono što si rekla je sjajno. To je bilo neophodno reći, a ti si to uradila na divan način. Toliko te poštujem zbog toga što si uradila dok je čitav svijet slavio tvoja dostignuća. Dijelim tvoja osjećanja o propalicama i nasilnicima. Što je mnogo, mnogo je. Ti, sa svojom elegantnošću i inteligencijom, imaš moćan glas – onaj koji inspiriše druge da glasno kažu ono što bi trebalo, da se i njihov glas čuje. Veoma je važno da SVI progovorimo.

Volimo te.

Bob.

U govoru koji je održala dok je primala nagradu za životno delo osvrnula se na incident kada se Trump rugao hendikepiranom novinaru. “To mi je slomilo srce. I dalje to ne mogu a izbacim iz glave, jer to nije bio film,” rekla je. “To je stvaran život. A kada taj instinkt za ponižavanjem afirmiše neko ko je u javnoj sferu tako moćan, on neminovno dopre u svakodnevni život, jer na neki način drugim ljudima dozvoljava da se isto ponašaju.”

Nakon ceremonije, predsjednik Udruženja stranih novinara u Holivudu (HFPA) poslao je Streepovoj mejl u kome također izražava podršku i poštovanje.

Draga Meryl,

Još jednom vam čestitamo na nagradi koja vam je uručena. Ponosno stojimo iza svog izbora i aplaudiramo vam na 40 godina očaravajućeg rada. Vi igrate prvoklasno, na sceni i van nje.  Kao udruženje novinara, HFPA stoji iza vašeg prava na slobodu izražavanja i odbijamo bilo kakav poziv na cenzuru. Srdačno vam se zahvaljujemo na nepokolebljivoj podršci koju pružate umetnosti.

Sa zahvalnošću i poštovanje,

Lorenzo Soria

Trump je iskoristio magiju Twittera da se brani od optužbi glumice, nazvavši je “precijenjenom”, ali odmazda koju je pokušao na društvenim mrežama nije blagonaklono dočekana kod mnogih od kolega Meryl Streep.

“Zar ne bi trebalo da vodiš zemlju?” rekao je George Clooney posle Trumpovih tvitova. “Treba se vratiti razgovoru i da govorimo istinu, da razumijemo da nisu svi neprijatelji i da svi oni ljudi koji su glasali za Trumpa nisu nužno idioti. Samo su bjesni, gube poslove.”

Glumica Viola Davis, koja je Streepovu i najavila na ceremoniji, pre nego što je i sama počela sa kritikom budućeg predsjednika, stala je u odbranu svoje koleginice: “Meryl mi je rekla da će razbjsniti neke ljude, tako da sam bila spremna za udarac. Oduševila sam se! Zaslužila je pravo da kaže tako nešto, i čini mi se da je svako od nas osjetio bar trunku olakšanja. Ponekad je potrebno da neko hrabro probije led i progovori u ime svih nas koji se isto osjećamo.”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj