POBJEDA U BORBI ZA VODU: Teroristi se predali pred naletom SAA, na ostalim frontovima nastavljaju se borbe!

Nakon silovitog udara SAA na ključno mjesto Basima u dolini Barada, teroristi su istakli bijelu  zastavu iznad mjesta Ajn al Fidža u kom se nalaze bunari kojima se vodom snabdijeva glavni grad Sirije i njegova šira okolina.

Siloviti juriš jedinica SAA, natjerao je terorističke snage predvođene Nusra frontom, na povlačenje prema bunarima koji vodom snabdijevaju oko 5 miliona ljudi. Sada više ne tako sigurni u svoje odbrambene mogućnosti, militanti su, po treći put, dobili priliku za pregovore.

Iako bez zvanične potvrde, sa terena su već pristigle fotografije radnika damaskog vodovoda koji su stigli na bunare u Ajn al Fidži da uklone blokadu protoka vode. Detalji sporazuma postignutog tokom današnjeg dana još uvijek nisu poznati.

Situacija na frontovima u Siriji

Na severu Sirije proturske terorističke formacije i turska vojska pokušavaju da uđu u Al Bab, u strateški važnom regionu za sirijske Kurde. Uprkos ograničenim turskim uspjesima, njihova ofanziva je odvukla značajan dio snaga terorista DAIŠ-a sa drugih frontova.

Predgrađa Damaska su i dalje poprište žestokih borbi između terorista i vladinih snaga, i postala su izrazito nestabilna. Sirijske snage se protiv terorista u okolini Damaska sukobljavaju na nekoliko mjesta, od kojih su najznačajnija Istočna Guta i Vadi Barda.

U sirijskoj pustinji na istoku se odvija borba sa promjenljivom srećom. Od Nove godine obje strane su imale izvjesne napretke i gubitke u okolini Deir ez Zora i zapadne Palmire. Uspješna odbrana aerodroma T4 omogućila je sirijskoj vojsci da se pregrupiše i otpočne operaciju čišćenja terorista u njegovom okruženju.

Na priloženoj mapi Sirije crvenom bojom su obilježene teritorije koje kontroliše vlada u Damasku, zelenom terorističke grupe, narandžastom Kurdi i prokurdske Sirijske demokratske snage, a crnom DAIŠ.

Rusija dodatno smanjuje svoju vojnu prisutnost u Siriji

Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako nastavljaju sa smanjenjem prisutnosti svojih snaga u Siriji. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov, rekao je kako će ruski nosač aviona, Admiral Kuznjecov, na kojem se nalazi više od 40 aviona, prvi napustiti Mediteran te se vratiti u svoju luku Severomorsk gdje je stacionirana ruska Sjeverna flota.

“Nadalje, prvih šest Su-24 bombardera već je prebačeno iz sirijske baze Khmeimim na prostor Ruske Federacije. Povlačenje aviona, zajedno s pilotima i tehničkih osobljem, nastavit će se u bliskoj budućnosti”, potvrdio je Konašenkov. Također je rekao kako je, prema planu rotacije snaga, na prostor sirijske baze Khmeimim prebačeno četiri Su-25 vojna aviona.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je djelomično povlačenje snaga iz Sirije nakon što je postignut dogovor s Iranom i Turskom, no, mirovni pregovori tek se trebaju održati, a prema pojedinim izvorima trebali bi započeti ovog mjeseca u glavnom gradu Kazahstana.

 

(Global CIR/RT/RIA novosti/Pravda/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj