INTERVJU ZA ‘WALL STREET JOURNAL’! Trump: Spreman ukinuti sankcije ako Moskva bude ‘korisna’

Izabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je u petak u intervjuu za Wall Street Journal da je spreman ukinuti sankcije Rusiji ako će Moskva biti spremna na suradnju u pitanjima važnim za SAD, te je poručio da više neće priznavati načelo “jedne Kine” ako Peking ne pristane na ustupke u tečajnoj i trgovinskoj politici.

Spreman ukinuti sankcije ako Moskva bude ‘korisna’

Trump je u jednosatnom intervjuu poručio da će sankcije Rusiji zadržati “bar još neko vrijeme”, ali i dodao: “Ako će nam Rusija zbilja pomagati, zašto bi zadržali sankcije ako će oni učiniti neke doista velike stvari”.

Pritom je sugerirao da je spreman ukinuti sankcije, koje je nametnula Obamina administracija krajem decembra kao odgovor na ruske hakerske napade tijekom američkih predsjedničkih izbora, ako će se Moskva pokazati korisnim saveznikom u borbi protiv terorista i postizanju drugih ciljeva važnih za Washington.

Trump je rekao Wall Street Journalu da je spreman sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u razdoblju nakon što prisegne za predsjednika 20. januara. “Razumijem da Rusi žele sastanak i to je za mene apsolutno u redu”, kazao je.

Kina namjerno devalvira valutu

Na pitanje podržava li politiku “jedne Kine”, zbog koje je Washington 1979. prekinuo diplomatske veze s Tajvanom, Trump je odgovorio: “O svemu će se pregovarati, uključujući i ‘Jednoj Kini’”. To je nastavak njegovih izjava i poteza kojima je razbjesnio Peking, kao kada je nakon pobjede na izborima telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen.

Trump je dosad optuživao kineske vlasti za tečajnu politiku koja pogađa interese SAD-a i najavljivao poduzimanje protumjera, a u razgovoru za Wall Street Journal ponovo je izrazio nezadovoljstvo politikom slabljenja juana, ali i poručio da će prvo s Kinezima razgovarati o tom problemu.

“Umjesto da priznaju da devalviraju svoju valutu, oni kažu: Naš tečaj pada. On ne pada, već ga oni namjerno slabe”, rekao je. “Naše kompanije ne mogu se natjecati s njihovima jer je dolar prejaka valuta i to nas ubija”, ustvrdio je Trump.

SAD postavljaju moćno oružje u Aziji, Rusija i Kina se udružuju?

Ukoliko se najave novoizabranog američkog predsjednika o relaksaciji odnosa sa Rusijom pokažu kao tačne, onda će glavni neprijatelj SAD-a postati Kina, odnosno njena rastuća ekonomija. Sa druge strane, Rusija ima odlične odnose sa zvaničnim Pekingom, te svoju poziciju može iskoristiti za ulogu posrednika između dvije velike sile.

Također, zvanična Moskva dobro zna da bi Kina ukoliko se odluči i na teritorijalnu ekspanziju mogla ići samo prema sjeveru, odnosno prema slabo naseljenim ruskim oblastima. Njeno zauzdavanje bi dugoročno moglo postati i ruski interes.

Rusija i Kina spremaju još uvijek nepoznate protivmjere američkom planu da u Južnoj Koreji postavi protivraketni sistem Prema saopštenju, Moskva i Peking pozivaju sve umiješane strane da razmisle o porastu tenzija. Zajedničko rusko – kinesko saopštenje objavljeno je odmah poslije susreta zamjenika ruskog ministarstva inostranih poslova Igora Morgulova i kineskog pomoćnika ministra šefa diplomatije Konga Ksuaanoa.

Američki sistem THAAD trebao bi biti postavljen u Južnoj Koreji, što je zabrinulo Kinu i Rusiju koje smatraju da bi na taj način zbog moćnog radara SAD imao nadzor nad velikm dijelom kineske, odnosno ruske teritorije. Moskva smatra da situacija oko Korejskog poluostrva, odnosno akcije koje preduzimaju određene vlade, pogoršavaju napetosti i podstiču trku u naoružanju.

Protivraketni sistem trebao bi se početi postavljati u julu, a do kraja godine bi trebao da bude kompletiran. Naravno sve uz uslov da Trumpova administracija ne promijeni sporazum potpisan tokom posljednjeg mandata Baraca Obame.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj