NOVALIĆ NEGIRA NAVODE O MOGUĆOJ PRODAJI! SDP BiH: Da li je Vlada FBiH BH Telecom i HT Mostar obećala zagrebačkom THT-u i turskom Turkcell-u?

Visoki dužnosnici SDP-a Damir Mašić i Enver Bijedić optužili su premijera FBiH Fadil Novalića i Vladu da tajno pripremaju privatizaciju BH Telecoma i HT-a Mostar.

Kako ističu THT Zagreb se sprema omogućavanje prava preče kupnje HT-a dok je planirano da se turskom Turkcellu omogući kupovina BH Telecoma. Ističu da se radi o nezakonitostima, jer o svemu tome nije obaviješten Parlament.

– Postavljamo pitanje premijeru Novaliću – ko je, kada i prema kojem zakonu odlučio da se HT Eronet proda Hrvatskom Telekomu, a BH Telecom vodećem turskom telekom operateru Turkcellu. HT Mostar i BH Telecom su vlasništvo svih građana BiH i niko nema pravo donositi odluke o prodaji državnih kompanija. Dovoljno govori postavlja da je M:tel privatizirao Telekom Srbije, HT Eronet treba privatizirati Telekom Hrvatske, a BH Telecom Turkcell. Ponovo dolazimo do rješenja nacionalnog ključa. Privatizacija može biti samo odluka Parlamenta FBiH i mora biti jasno i konkretno donesena prema studijima opravdanosti. Ako poslovanje tih kompanije donosi pozitivan budžet Federaciji, onda je logično da ih ne treba privatizirati -naveli su iz SDP-a.

U povodu ovoga oglasio se premijer FBIH Fadil Novalić koji je rekao da je navodni Izvještaj Vlade FBiH o BH Telecomu, u kojem se bilježe loši rezultati aktualne uprave BH Telecoma, falsificiran te da u ovom mandatu Vlade FBiH neće doći do prodaje ovog poduzeća.

Mediji su prethodnih dana objavili izvještaj Vlade Federacije o poslovanju BH Telecoma, a u kojem je izneseno da su u prošloj godini zabilježeni najlošiji poslovni rezultati od 2010. godine, no Novalić je to demantirao.

Novalić: Angažovali smo svjetske eksperte da izrade analizu o poslovanju oba telekoma!

Ja bih volio da, kao taj neko, imam toliko vremena, pa da idem od haustora do haustora, od vrata do vrata i da brojim uposlene. Mislim da je to banaliziranje ovog teškog problema nezaposlenosti, odnosno problema zapošljavanja u FBiH i generalno u BiH. To je toliko ozbiljan problem da nam taj populizam i politikanstvo zaista ne mogu pomoći, izjavio je, između ostalog, federalni premijer Fadil Novalić gostujući u Dnevniku TV1.

Na konkretno novinarsko pitanje ide li se u privatizaciju Bh telecoma i HT Eroneta, Novalić je odgovorio:

– Prije nego sam se prihvatio ove dužnosti dobri prijatelji su mi rekli da da se prihvatam posla političara, a koji je povezan sa mnogo dezinformacija, izmišljanja, pa čak i podmetanja. Od početka mandata sam se susreo s mnogim podmetnutim informacijama koje nisu bile tačne. Sada se otišlo korak dalje, jer je prvi put podmetnut i krivotvoreni dokument. Radi se o falsificiranom dokumentu u kome se govori o prodaju BH Telecoma. Iznenađen sam kako je sve postalo inovativno i kako podmetanje nema granica.

BH Telecom i HT Eronet su dobre kompanije u vlasništvu Federacije. Imaju dobre promete i profite i nismo nezadovoljni. Tržište je postalo konkurentno i mi kao vlasnik angažiramo svjetske eksperte da naprave analizu u oba telekoma i da nam predlože šta dalje raditi kako bi oba telekoma poslovala bolje i donosila veći profit. Dok sam ja u mandatu neće Telecom biti prodat.

(Global CIR/Agencije/TV1)

Komentiraj